Dia Europeu del Bestiari Festiu (24 de novembre)

Des de fa alguns anys, l’Agrupació del Bestiari Festiu està treballant per aconseguir que el 24 de novembre sigui designat pel Parlament Europeu Dia Europeu del Bestiari Festiu. Així ho va anunciar durant la primera celebració del Festivitas Bestiarum, que va tenir lloc l’any 2014.

Amb aquesta proposta l’Agrupació pretén establir llaços d’amistat amb la resta de colles de bestiari de tot Europa, així com intensificar els contactes amb totes aquelles altres entitats europees que també tenen cura d’aquestes imatges festives en països i regions com Occitània, Bèlgica, Gran Bretanya, Itàlia i Malta.

Des del 2014 cap endavant, l’Agrupació del Bestiari ha organitzat cada any una festa anomenada Festivitas Bestiarum per celebrar el Dia Europeu del Bestiari Festiu. L’esdeveniment se celebra el cap de setmana més pròxim al 24 de novembre i en cada edició s’escull la ciutat que aquell any és designada Capital de la Cultura Catalana.

Amb la commemoració d’aquest dia, a més, un altre dels objectius de l’Agrupació és el de donar més visibilitat al patrimoni material del bestiari festiu i reivindicar totes aquelles singularitats que té aquest àmbit de la cultura popular.

Per què la data del 24 de novembre?

Abans de celebrar per primera vegada el Festivitas Bestiarum l’any 2014, l’Agrupació del Bestiari Festiu va començar en la dècada dels anys 2000 a organitzar trobades de bestiari amb colles d’arreu de Catalunya i Europa. Aquestes jornades es feien quasi cada any i permetien donar a conèixer a la ciutadania la història i les característiques particulars de les bèsties festives.

És a partir d’aquestes jornades que va sorgir la idea dins de l’Agrupació de fixar una data per commemorar arreu d’Europa el bestiari festiu. L’entitat va escollir el dia 24 de novembre, ja que és el dia en què es va constituir l’any 1996 l’Agrupació del Bestiari. Un dels motius d’aquesta elecció és que la formació d’aquesta associació va ser un moment simbòlic. Així doncs va ser la primera vegada en què diferents actors de la societat relacionats amb el bestiari festiu es posaven d’acord per aglutinar totes aquestes imatges festives sota un mateix paraigües i així iniciar un projecte en comú.

L’inventari del Bestiari Festiu

Un altre dels anuncis que va fer l’Agrupació del Bestiari l’any 2014 va ser la intenció d’iniciar un projecte per a catalogar tot el bestiari festiu europeu. Amb aquest objectiu, el 21 de novembre del 2015 es va celebrar el congrés “El Bestiari Festiu: definició i criteris de catalogació”. L’esdeveniment va comptar amb la presència de diferents experts: antropòlegs, historiadors, arxivers, constructors i altres especialistes en diferents disciplines relacionades amb el fet cultural. L’objectiu de la trobada va ser consensuar la definició de bestiari festiu i establir els criteris per a catalogar una peça. A més, també es van fixar els camps que s’havien d’incloure en cada fitxa, prenent com a punt de referència els criteris que regeixen avui dia l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya.

L’Inventari del Bestiari Festiu es va començar a crear el 2015 i s’ha anat elaborant al llarg dels anys. Aquest és un projecte transversal, obert i viu, de forma que es preveu la seva revisió i ampliació de forma contínua al llarg dels anys. Un cop finalitzats els treballs de recerca i recollida d’informació i revisió, els resultats es publiquen al portal https://inventari.bestiari.cat.