20 anys d’història (1996-2016)

En ple procés preparatori del II Congrés de Cultura Popular (1995) unes poques entitats am bestiari festiu van reunir-se per promoure un àmbit específic de bestiari festiu per discutir i debatre des de les pròpies especifitats de les carcasses zoomòrfiques.   El cop de timó definitiu el dóna Xavier Cordomí en les jornades de l’àmbit de Gegants, Nans i Bestiari no de foc (sic), celebrades a Lleida el 29.10.95, amb una comunicació presentada pel propi Xavier Cordomí on es fa ressò que un col·lectiu de colles portadores de bestiari proposa la creació d’un àmbit específic per al Bestiari Festiu, sense cap mena més d’adjectivació ni divisió. Dins la mateixa sessió, l’organització del Congrés anuncia la creació d’aquest àmbit i la celebració de la seva jornada de debat per al mes de març següent. Una primera reunió a Barcelona (Poblenou, 29.12.95) amb les entitats del Drac del Poblenou, Drac de Granollers, Drac de Santa Fe del Penedès, Víbria de Barcelona, Griu de Barcelona i Mulassa de Tarragona, és la preparació d’una reunió definitiva a Santa Fe del Penedès.

I en aquesta nova reunió (Santa Fe del Penedès, 14.01.96) es constitueix el Col·lectiu Santa Fe per l’Àmbit del Bestiari. Hi són els anteriors més el Drac de Vilafranca i l’Àliga de Barcelona i s’elabora un manifest que es transmet a totes les colles que coneixem que ni de bon tros són totes, de tanta dispersió i desconeixement que existeix.

Finalment, el 9 de març de 1996, se celebren a Barcelona els debats de l’Àmbit de Bestiari Festiu, acordant-se avançar en la creació d’una federació pròpia, sense tuteles, que representi al Bestiari Festiu davant la societat civil, les administracions i els mitjans de comunicació, que gestioni les seves pròpies activitats i doni assessorament i serveis a les entitats federades. En definitiva, que tot i la seva diferent funcionalitat,  simbologia i fins i tot tècnica de portatge i coreografia, faci camí plegat tota aquella imatgeria festiva de caràcter zoomòrfic tan real com fantàstic i/o imaginari.

Una nova trobada (Santa Fe del Penedès, 14.04.96) determina l’amplitud del col·lectiu en el qual hi ha representat el següent bestiari: Àliga de Barcelona, Drac Parellot de Santa Fe del PenedèsÀliga de Vilafranca del Penedès, Drac de Vilafranca del Penedès, Bou de Barcelona, Griu de Barcelona, Cavallets Cotoners de Barcelona, Lleó de Barcelona, Cavallets de Manresa, Mulassa del Pi de Barcelona, Cavallot de Pedralbes de Barcelona, Mulassa de Tarragona, Cotonines de Vilafranca del Penedès, Sagresaure de Barcelona, Drac de Ciutat Vella, Barcelona, Tarasca de Barcelona, Drac d’Horta-El Carmel de  Barcelona, Víbria de Barcelona, Drac del Poblenou de Barcelona i Víbria del Poblenou de Barcelona.

En aquesta trobada es determina l’amplitud del col·lectiu i tot aquest equip de gent treballa fins a la constitució ja oficial i definitiva, amb elaboració d’estatus i nomenament de la primera Junta de Govern, de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya que es fa a Santa Fe del Penedès, el dia 24 de novembre de 1996.

ELS INICIS

La qüestió és que aquell diumenge, 24 de novembre de 1996, a Santa Fe del Penedès, entraven per última vegada per la porta del local del Centre Cultural i Recreatiu els representants de les 24 entitats que havien anat engruixint l’anomenat Col·lectiu Santa Fe per al Bestiari Festiu. Quan hores més tard en sortien, ho feien ja com assembleistes constituents de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Recordem quines eren aquestes entitats. De Barcelona, Drac d’Horta-Carmel, Drac i Diables de la Sagrera, Geganters del Raval, Esbart Català de Dansaires, Colla del Drac del Poble Nou, AAVV Sant Antoni, Associació de Festes de la Plaça Nova, Griu de Barcelona, Associació d’Amics del Gegant del Pi i Grup de Gegants i Bestiari de la Barceloneta. De l’Alt Camp, Unió d’Anelles de la Flama de Valls. De l’Alt Penedès, Diables Magnus de Vilobí del Penedès, Drac de Moja, Drac de Castellví, Diables de la Granada, Drac d’Ordal, Amics del Parellot de Santa Fe del Penedès, Amics del Drac de Vilafranca del Penedès, Drac de la Gornal i Serpent del Castellot de Guardiola de Font-rubí. Del Bages, Grup de Cavallets de la Ciutat de Manresa. Del Garraf, Dragona de les Roquetes, Drac de tres caps de Ribes i Àliga de Sitges. No hi consta a l’acta fundacional però d’una forma o altra hi va ser present la colla del Drac de la Bisbal d’Empordà ja que el seu representant va ser elegit vicepresident de la nova Agrupació. Aquestes 25 entitats reunien entre totes una quarantena de figures de bestiari festiu, ja que algunes d’elles en disposaven de més d’una.

La primera Junta de Govern estava formada per les següents persones i càrrecs: Lluís Musté (president) de la UAF de Valls; Pitu Pla (vicepresident) del Drac de la Bisbal d’Empordà; Jaume Inglada (tresorer) del Drac de Moja; Esther Álvarez (secretària) del Drac del Poble Nou; Sete Udina (comunicació, relacions públiques i butlletí) dels Amics del Parellot de Santa Fe del Penedès; Olga Pardo (promoció) de la Víbria de Ciutat Vella de Barcelona; i Xavier Cordomí (organitzacions sectorials) de la Coordinadora del Bestiari Històric de Barcelona.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya era per fi una realitat i engegava la seva trajectòria com a federació específica nacional de caràcter popular i representatiu.