App Digibestial

Digibestial és una aplicació de realitat augmentada dirigida a infants de quatre a nou anys. L’app conté una sèrie de cromos digitals sobre les bèsties barcelonines. Clicant cada un d’aquests cromos l’usuari pot accedir a una pantalla que conté informació més detallada de la figura en qüestió, amb fotografies, vídeos i una petita descripció.

L’aplicació, a més, també ofereix la possibilitat de veure en tres dimensions les figures de bestiari festiu. Per fer-ho cal descarregar-se els cromos prèviament des de la pàgina web de l’Agrupació del Bestiari i, posteriorment, imprimir-los en paper. Cadascun d’aquests cromos tenen un patró que permet reconèixer la figura mitjançant l’aplicació. Si s’enfoca amb la càmera del mòbil el cromo de qualsevol bèstia, es pot veure a la pantalla la figura tridimensional.

L’app Digibestial s’ha pogut realitzar en part gràcies al projecte de digitalització en 3D de les figures de bestiari. Aquest va consistir en escanejar en 3D les bèsties de l’Agrupació amb diferents objectius. Un d’ells, el d’apropar la cultura popular a nous públics com per exemple, les escoles i els instituts.

Com funciona?

L’aplicació comença amb tres opcions a escollir: “Escaneig”, “Fitxes” i “Informació”.

En l’opció d’Escaneig la càmera del mòbil escaneja els cromos. Aquests tenen dibuixat un patró aleatori a través del qual es reconeix la figura en qüestió. Una vegada la càmera ha identificat la bèstia, apareix a la pantalla del dispositiu la figura en tres dimensions.

(Important: Els cromos són autoimprimibles. Per escanejar-los cal haver-los descarregat i haver-los imprès prèviament en paper. Els podeu trobar al final de la pàgina)

L’apartat Fitxes conté una llista amb els diferents cromos que es poden trobar a l’aplicació. En aquest cas, apareixen de forma nítida els cromos de les bèsties que s’han escanejat prèviament. Si es cliquen els cromos, es passa a una pantalla que conté informació detallada sobre la bèstia.

El tercer apartat, el d’Informació, conté els crèdits amb el nom de les empreses i les entitats que han participat en la creació de l’aplicació.

Apartat Fitxes

Si l’usuari clica a l’aplicació algun cromo escanejat prèviament, podrà accedir a una pantalla en la qual s’oferirà informació detallada de la bèstia. Els botons de colors tenen la següent funció:

 • Verd: Accedir a una galeria d’imatges.
 • Blau: Accedir a un àudio.
 • Vermell: Accedir a un vídeo.
 • Groc: Escaneig. Es dona accés a la càmera del mòbil per a poder escanejar el cromo imprès en paper. Quan la càmera hagi identificat la carta i la bèstia, apareixerà la figura en tres dimensions.

El valor de cada cromo

Ja que a l’aplicació hi ha una pantalla per a cada peça d’imatgeria festiva on es fa una petita descripció de la figura, la informació de la carta relacionada amb l’energia, l’agilitat, la resistència i els quatre elements naturals és complementària i permetre fer-la servir com a joc.

Significat dels ítems:

 • Energia: equival a la mida. Quant + gran, + energia
 • Agilitat: equival a la mida. Quant + petit, + àgil
 • Resistència: quants + portadors + resistència
 • Foc: equival al nombre de punts de foc de la bèstia.
 • Aire: és una bèstia portada a pes.
 • Terra: és una bèstia portada amb rodes
 • Aigua: llença aigua. Quants + punts + aigua

El color de cada cromo també dona informació sobre la família a la qual pertany cada bèstia.

 • Violeta: Família de bèsties fantàstiques.
 • Mostassa: Família de bèsties zoomòrfiques.
 • Verd: Família de dracs.
 • Blau: Família de bestiari infantil.

Descàrrega de cromos

(Recordeu: Els cromos estan dissenyats per imprimir-los, retallar-los i doblegar-los per la meitat per tenir l’anvers i el revers. Després, si voleu, també els podeu plastificar).

Àliga de Barcelona: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ 

Atzeries: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

Drac Capallà: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

Arpella del barri Gòtic: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

Gat Sírius: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ

Drac de Sarrià: Us podeu descarregar el cromo CLICANT AQUÍ