Piribest: Bèsties Fantàstiques dels Pirineus

Partint de la premissa que si a un infant el vincules amb el seu entorn, més respecte tindrà envers ell, Bèsties Fantàstiques del Pirineu és un projecte promogut pel Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) que té com a objectiu despertar la sensibilitat dels infants envers el territori on viuen. 

A través de la construcció d’una bèstia festiva es pretén acostar l’imaginari popular d’una banda i de l’altra dels Pirineus als infants d’entre 10 i 12 anys. La proposta educativa, per tant, està dirigida principalment a infants que cursen cinquè i sisè de primària.

El projecte, impulsat per l’Agrupació del Bestiari i el Casal de Conflent, proposa que escoles de Catalunya i de la Catalunya del Nord facin una sèrie de tallers per conèixer amb més profunditat el món del bestiari festiu (o dels animals totèmics), és a dir, de totes aquelles figures zoomòrfiques que participen en les festes populars.

Tant la cultura del bestiari festiu de Catalunya com la de la Catalunya Nord, si bé no es manifesta de la mateixa manera, té una sèrie de nexes en comú. L’objectiu final és que els infants, amb l’ajuda dels talleristes, construeixin una bèstia festiva des de zero i creïn tots els elements que l’envolten, és a dir, la seva música, el seu ball i la seva llegenda.