El Bestiari Festiu

EL BESTIARI POPULAR CATALÀ

Drac de Vilafranca del Penedès a principis del Segle XX

El bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals de Catalunya en processons, cercaviles, balls, etc. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi, evolucionant i adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre d’altres.
Una de les festes més conegudes on són presents és la Patum de Berga, que se celebra la setmana de Corpus, declarada el 2005 Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. També són presents a la Festa del Corpus i al Carnaval de Solsona – festa d’interès turístic nacional – , el Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona per les Festes de la Mercè, les Festes de Santa Eulàlia i el Corpus, i en festes majors com les de Santa Tecla de Tarragona, Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, i festes d’altres tipus arreu del país.

QUÈ ÉS EL BESTIARI FESTIU?

Bestiari (festiu) és tota aquella figura d’imatgeria festiva zoomòrfica amb portador intern o extern, de carcassa i/o figuració total o “protèsica”, amb caràcter individual o grupal, i amb una tècnica, funcionalitat i simbolisme determinats, així com llurs col·lectius humans i models associatius.

Aquesta definició va ser elaborada per l’animador cultural i promotor sr. Xavier Cordomí, durant el Congrés de Cultura Popular Català (1995-1996) la qual va culminar en la fundació i posada en marxa d’una federació de les entitats que tenen cura del bestiari festiu, és a dir, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

EL DRAC DE L’AGRUPACIÓ, EMBLEMA DE TOT EL COL·LECTIU

Drac de l’Agrupació en una cercavila

Inspirat en el drac d’una pintura de Paolo Uccello de l’any 1425, el Drac de l’Agrupació es va construir pels següents alumnes del Curs de Bestiari Festiu celebrat a Llívia (la Cerdanya) en el marc del FesCat’99, del 20 al 25 de juliol de 1999: Efrain Anglès Gené; Jordi Aranda Sánchez; Albert Grau López; Catalina Moranta Gonçalves; Marc Navarro Ambel; Montse Punti Costo; i Juli Silva Cosin, sota la direcció de Lluís Musté i Grau i amb la col.laboració d’en Sete Udina i Castell, president i vocal de comunicació, de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya en aquell moment.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya vetlla per a la seva conservació, així com per a que sigui present en algunes de les principals festes populars i places del territori.

PER A MÉS INFORMACIÓ

A totes aquelles persones que tinguin interès en aprofundir en el món del bestiari festiu com a àmbit de la imatgeria festiva en forma de carcassa zoomòrfica, podeu consultar el llibre “Bèsties de festa”, manual de referència que repassa els conceptes i tipologies que envolten el bestiari festiu, a més d’incloure un primer cens (2008) de figures de bestiari festiu.
Referència APA: Saumell, R.; Cordomí, X.; Udina, S., (2008), Bèsties de festa! Historia i cens il·lustrat del bestiari popular amb 700 figures, Barcelona, Cim Edicions