El Bestiari Festiu

EL BESTIARI POPULAR CATALÀ

El bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals de Catalunya en processons, cercaviles, balls, etc. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi, evolucionant i adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre d’altres.
Una de les festes més conegudes on són presents és la Patum de Berga, que se celebra la setmana de Corpus, declarada el 2005 << Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat >> per la UNESCO. També són presents a la Festa del Corpus i al Carnaval de Solsona – festa d’interès turístic nacional – , el Seguici Popular de la Ciutat de Barcelona per les Festes de la Mercè, les Festes de Santa Eulàlia i el Corpus, i en festes majors com les de Santa Tecla de Tarragona, Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, i fetes d’altres tipus arreu del país.

DEFINICIÓ DE BESTIARI FESTIU

Bestiari (festiu) és tota aquella figura d’imatgeria festiva zoomòrfica amb portador intern o extern, de carcassa i/o figuració total o “protèsica”, amb caràcter individual o grupal, i amb una tècnica, funcionalitat i simbolisme determinats, així com llurs col·lectius humans i models associatius.

Aquesta definició va ser elaborada per l’animador cultural i promotor sr. Xavier Cordomí, durant el Congrés de Cultura Popular Català (1995-1996) la qual va culminar en la fundació i posada en marxa d’una federació de les entitats que tenen cura del bestiari festiu, és a dir, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.