Com sol·licitar un certificat de vigència de càrrecs al Departament de Justícia, pas a pas

Organisme

Departament de Justícia, Generalitat de Catalunya

Requisits previs

1. El càrrec de presidència ha d’estar vigent (no caducat) i inscrit degudament al Registre d’Entitats del Departament de Justícia. Alternativa: si els càrrecs de la Junta Directiva han vençut durant la pandèmia, es pot tramitar una renovació temporal dels càrrecs sense canvi de persones per un any.

2. Cal disposar d’un certificat digital de representant no caducat. Alternativa: en cas que el certificat de representant es trobi caducat, el tràmit es pot fer amb un certificat personal de qui ostenta la presidència (DNI electrònic o IDCat).

Taxes

El tràmit té un cost d’11€ a pagar un cop tramitada la sol·licitud.

El pagament de la taxa es pot fer a qualsevol caixer automàtic de CaixaBank amb una targeta de crèdit o dèbit de qualsevol entitat o, si se’n disposa, amb una llibreta o un compte corrent de CaixaBank. El pagament també es pot fer per internet, mitjançant l’opció de pagaments en línia del web de CaixaBank.

Cal conservar el resguard justificatiu del pagament com a comprovant. Si es presenta documentació complementària relativa a un expedient en tràmit, no s’ha de tornar a pagar la taxa.

Documentació necessària

No cal aportar cap documentació addicional.

Procediment

Cal accedir a l’enllaç del tràmit i prémer el botó “Comença”.

Desplega l’opció “Per internet” i fes clic al botó “Ves-hi”.

A continuació, fes clic a l’enllaç “Descarregueu-vos el formulari”.

El formulari PDF no funciona si s’obre directament al navegador. Obre el fitxer descarregat amb el programa Adobe Reader fent clic a l’opció “Obre amb el lector del sistema”.

Fes clic a l’opció “Sóc la persona interessada (sol·licitant)”.

Confirma el missatge d’avís prement el botó “Sí”.

A la primera pàgina es demana emplenar les següents dades:

  • Les dades d’identificació de la persona jurídica fan referència a les dades de l’associació.
  • L’adreça de la persona jurídica fa referència a la seu social de l’associació.
  • Les dades del representant de la persona jurídica fan referència a la persona sol·licitant, ha de ser membre de la Junta Directiva.

A la segona pàgina heu d’emplenar l’adreça on es volen rebre les notificacions vinculades a aquest tràmit.

La tramesa en format paper té un termini molt superior a la tramesa electrònica. Es recomana activar la casella per a rebre els avisos per correu electrònic.

A la tercera pàgina, haureu de cercar la vostra entitat al registre d’associacions. Podeu escriure una part del nom de l’entitat a la primera casella i prémer al botó “Cerca”. El desplegable mostrarà totes les entitats que compleixin el criteri de cerca. La resta de camps s’emplenen sols.

Si l’obtenció del certificat és urgent per a la vostra entitat, us recomanem que ho deixeu anotat al camp d’observacions. Per exemple “Necessitem amb certa urgència un certificat actualitzat on hi consti la vigència dels càrrecs de la junta directiva per a poder renovar el certificat de representant a la FNMT”.

Els camps de referència notarial no s’han d’emplenar per a les entitats.

Per últim, cal marcar la casella “Accepto les condicions”, fer clic al botó “Validar” i prémer al botó “Desar”. Si el formulari indica algun error, cal revisar-lo abans de desar.

Si ja no apareix cap error, es pot procedir a signar el document mitjançant un certificat digital. Per a fer-ho, cal fer clic damunt el requadre que hi ha al final de la pàgina i escollir el certificat a usar. Cal desar el document un cop signat.

Torna a la pàgina web del tràmit i fes clic a la tercera pestanya “Enviar a tramitar i rebre acusament de rebuda”. Has d’adjuntar el document on posa “Tria un fitxer” i fer clic a “Envia”.

L’enviament pot tardar una estona (probablement fins a un minut). Un cop finalitzat, cal descarregar l’acusament de rebuda en format PDF. És necessari per a poder realitzar el pagament de la taxa.

Aquesta és la carta de pagament necessària per a fer el pagament. Es recomana fer el pagament a través d’internet, fent clic a l’enllaç blau de la carta.

Un cop dut a terme el pagament, la plataforma permetrà descarregar un comprovant de la transacció. És important conservar-lo per si el requereix el Departament de Justícia.

Resolució

Rebreu al cap d’uns dies – o setmanes – una notificació al correu electrònic que hagueu indicat en la sol·licitud per a poder descarregar el document.

Podeu accedir a la notificació fent clic al botó “Accés a la notificació”, indicar el CIF de l’entitat i el número de telèfon o correu electrònic vinculat al tràmit. Rebreu una contrasenya d’un sol ús per confirmar l’accés.

Aquest document té una validesa de 15 dies des de la seva data d’emissió. Per tant, estigueu atents a la seva recepció per a que no caduqui.

(Font foto: Pexels)