Dia Europeu del Bestiari Festiu (24 de novembre)

Des de fa alguns anys, l’Agrupació del Bestiari Festiu està treballant per aconseguir que el 24 de novembre sigui designat pel Parlament Europeu Dia Europeu del Bestiari Festiu. Així ho va anunciar durant la primera celebració del Festivitas Bestiarum, que va tenir lloc l’any 2014. Amb aquesta proposta l’Agrupació va donar a conèixer el seu objectiu d’establir llaços d’amistat amb la resta de colles de bestiari festiu d’Europa, així com la seva intenció d’intensificar els contactes amb totes aquelles entitats europees que també tenen cura del bestiari festiu en països i regions com Occitània, Bèlgica, Gran Bretanya, Itàlia i Malta.

Des del 2014 cap endavant, l’Agrupació del Bestiari ha organitzat cada any una festa com el Festivitas Bestiarum per celebrar el Dia Europeu del Bestiari Festiu. L’esdeveniment se celebra el cap de setmana més pròxim al 24 de novembre i en cada edició s’escull la ciutat que aquell any és designada Capital de la Cultura Catalana.

Per altra banda, amb la commemoració d’aquest dia, un altre dels objectius de l’Agrupació és el de donar més visibilitat al patrimoni de bestiari festiu i reivindicar, particularment, totes aquelles singularitats que té aquest àmbit de la cultura popular.

Per què la data del 24 de novembre?

Abans de celebrar per primera vegada el Festivitas Bestiarum l’any 2014, l’Agrupació del Bestiari Festiu va començar en la dècada dels anys 2000 a organitzar trobades de bestiari amb colles d’arreu de Catalunya i Europa. Aquestes jornades es feien quasi cada any i permetien donar a conèixer a la ciutadania la història i les característiques particulars de les bèsties festives.

És a partir d’aquestes jornades que va sorgir la idea dins de l’Agrupació de fixar una data per commemorar arreu d’Europa el bestiari festiu. L’entitat es va escollir el dia 24 de novembre, ja que és el dia en què es va constituir l’any 1996 l’Agrupació del Bestiari. Un dels motius d’aquesta elecció és que la constitució d’aquesta associació va ser un moment simbòlic. Així doncs va ser la primera vegada en què diferents actors de la societat relacionats amb el bestiari festiu es posaven d’acord per aglutinar totes aquestes imatges festives sota un mateix paraigües i així iniciar un projecte comú.