Crònica de la XI Trobada de Bestiari Domèstic (Castelló, 21 de gener 2017)

Un any més, el dissabte seguent al 17 de gener , amb permís del mal temps previst que va provocar moltes preguntes sobre la realització de la trobada, i  d’acord amb l’horari, els participants en la XI  Trobada  de Bestiari Domèstic vas ser rebuts pels integrants de  Botafocs.

Aquest any es va contar amb la presència del Dracgall de Castellgalí, el Cabrot dels Encendraires de  les Franqueses del Vallès, el cabuts i l’Anguila Murtrassa de la Companyia General del Foc de Gavà,  i la  figura amfitriona  l’Haca Traca Almala  de Botafocs,  a  més d’un grapat de dimonis molt preparats.

Plantades totes les figures al davant del Casal Jove del Grau, però una mica  arrasserades, per l’amenaça de plutja…els actes preparatoris i d’intendència, es van desenvolupar dintre del Casal Jove, previst per les circumstàncies.  Es va petar la xerrada inicial amb ple èxit per a tots els participants. Els organitzadors tenien rotllets i vi dolçet per a escalfar els ànims, així com butllets per al sorteig del porquet. El lliurament de detalls, amb presència de les autoritats municipals, i uns xicotetets parlament dels convidats i un representat municipal, van tancar aquest apartat.

El grup de percussió de Botafocs i els balls dels Cabuts de l’Antifaç van iniciar les activitatsç. A l’hora prevista es va encetar la tabalada conjunta que anunciava el cercavila  sense foc, amb participació de totes les entitats convidades. La plutja ens guativa sense ànims de caure. La plutja s’ho mirava de lluny.

Seguidament, dintre del Casal Jove,  es va presentar tots els actes de la diada i  la vida del patró, amb unes projeccions audiovisuals i uns versets lligats,  acompanyats  per la percussió de Botafocs. Els balls del grup de danses Illes Columbretes va permetre lliurar les paperetes del sorteig del porquet entre els assistents. Sense treva es va  fer el sorteig del porquet, que va tocar al número 60… que va provocar el goig de l’afortunada.

Els ball de les figures convidades va anticipar el correfoc, ja que la plutja seguia igual de vergonosa. La participació de les figures de bestiari, els Dimonis del Grau i els Botafocs en el correfoc estava acompanyat pels més valents al llarg de tot el  recorregut que es va retallar per la suspendió de l’encesa de la foguer amunicipal, ja que no es va col·locar per la plutja i el vent del divendres….

L’encesa conjunta final del bestiari i per altra banda els dimonis van anticipar l’encesa de la foguera a la plaça Verge del Carme, que va ser el punt final més calent de la nit i va marcar el final del correfoc infernal.

Un sopar tradicional, al menjador del CEIP Elcano, va arrodonir la trobada. Vam quedar de tornar-se a trobar en properes diades…L’any proper més! I la plutja finalment tampoc es va presentar!!!

 

   

Text i imatges Rafel Pérez i Sorlí
Botafocs. Castelló de la Plana.