Crònica de la gala dels II Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català

Dimarts 25 de setembre es van celebrar, al Centre Cultural de Terrassa, els II premis Antoni Carné de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català. Presentats per en Biel Duran i amb la col·laboració musical de la Rumblin’ Jazz Band, van ser una mostra de que una gala de cultura popular pot ser alhora sòbria i entretinguda. La gala va començar amb el ball d’homenatge, ofert pel  Agrupament d’Esbarts Dansaires i les paraules del president de l’Ens, Josep Viana, el 1er Tinent d’alcalde de Terrassa, Amadeu Aguado, i el sots-director de la Direcció General de Cultura Popular, Antoni Herrera.

El primer premi de la nit va ser el premi a la persona, i el guardonat va ser per tot un personatge, en Pere Baltà, president de la Fundació Candel i estudiós de la cultura popular. Després d’un vídeo de presentació de l’Ens i de la figura de l’Antoni Carné i de l’actuació dels Capgrossos de Terrassa es va donar el Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació, atorgat al programa Gaudeix la Festa, conegut per seguir les festes i tradicions d’aquest país.

Els premis a projectes concrets, aquest cop, estaven dividits en dos categories. Per una banda el Premi Arç Cooperativa al projecte de petit que va ser per al grup Naltrus Teatre, un grup de Santa Coloma de Queralt organitzador del concurs de Teatre Amateur.  Per altre banda el Premi Previsora General al projecte de gran format va ser per l’És Dansa del centre Marboleny, un Festival internacional de dansa d’arrel tradicional. Abans de l’entrega del premi a l’entitat, el grup terrassenc Punt i Seguit Teatre va interpretar de forma magistral un fragment de l’obra Lampedusa, conscienciant sobre el drama dels refugiats.

I ara si, l’últim guardó, el Premi BBVA a l’Entitat que va ser per als Tonis de Taradell, petita entitat creadora de la festa dels Tres Tombs de la vila i dedicada a la recuperació i conservació de carruatges i estris de la pagesia.

La gala va acabar amb una interpretació del ball de gitanes per part de Rumbli’ Jazz Band i una copa de cava amenitzada pels Gegants de Terrassa.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya hi tingué una petita representació, per mitjà del Vicepresident Executiu Jordi Mullor, també vocal de l’ENS; així com també per una petita representació del món del bestiari festiu vinguda de Castelló de la Plana, ja que l’entitat Botafocs optava al premi a l’Entitat.