L’Assemblea General Ordinària 2019 homenatja la tasca de Jaume Múria

En Jaume Múria ha estat vinculat a l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya des dels seus inicis l’any 1996, i n’ha format part de la Junta de Govern fins aquesta darrera Assemblea. Prèviament fou un dels membres del Col·lectiu Santa Fe per al Bestiari Festiu, l’embrió que posteriorment va promoure la fundació de l’Agrupació del Bestiari.

L’Associació Colla Dinamitzadora de Festes “Torrats” – que enguany està de celebració d’aniversari – ha acollit l’Assemblea General Ordinària al Centre Cultural la Marineta, amb l’assistència d’una cinquantena de representants de les entitats federades vingudes d’arreu del territori.

Tal com mana l’ordre del dia, l’Assemblea ha començat adreçant la benvinguda als assistents i la posterior lectura i aprovació de l’acta de la darrera assemblea.  Tot seguit, s’ha fet balanç de les altes i baixes de socis durant l’any 2018. S’ha incorporat una quinzena de noves associacions, i s’han efectuat quatre baixes.

A continuació, s’ha fet balanç de les activitats dutes a terme per l’Agrupació del Bestiari durant el passat exercici, sota el nom de “La Transhumància de les Bèsties Festives 2018”: s’ha organitzat (o participat en l’organització) d’una tretzena de trobades i activitats de carrer; s’ha vehiculat un projecte de subvencions col·lectives que ha finançat a prop de cinquanta activitats (entre trobades i restauració de figures de bestiari); s’ha treballat en la internacionalització de la cultura popular, essent presents a l’Smithsonian Folklife Festival de Washington, així com promovent la celebració del Dia Europeu del Bestiari Festiu fora dels territoris de parla catalana; s’ha consolidat i ampliat el catàleg de serveis a les entitats federades (assegurances, assessorament fiscal, jurídic…).  S’ha aprovat per majoria absoluta tant el projecte d’activitats com el balanç econòmic.

Acte seguit, s’ha presentat el projecte d’activitats per aquest any que, juntament amb el pressupost anual han estat aprovats per unanimitat: “La Passada de les Bèsties Festives 2019”, en la qual hi ha recollides les activitats habituals. Cal destacar algunes de les iniciatives que enguany prendran rellevància:

  • Es presentarà en els propers dies una convocatòria de jornades formatives adreçades als membres de les juntes, que intenta recollir les principals problemàtiques i dubtes que han anat sorgint en els darrers anys, a nivell de fiscalitat, jurídic, de protecció de dades, llei de transparència, gestió associativa, responsabilitats i assegurances, gestió documental d’un projecte de subvenció, entre d’altres.
  • De cara a la tardor s’anunciarà la convocatòria d’uns cursos de reciclatge adreçat a RGCRE (Responsables de Grups de Consumidors Reconeguts com a Experts) sorgits arran de la necessitat d’actualitzar coneixements als canvis normatius viscuts els darrers anys, que impulsen les Administracions implicades, en col·laboració de l’Agrupació del Bestiari i FDDC.
  • S’estan cercant suports institucionals per a impulsar un projecte per a la digitalització en 3D de les figures de bestiari festiu.
  • La cooperativa Coopgròs ha impulsat el projecte Treu la bèstia, en la qual impulsa uns tallers de construcció d’imatgeria festiva a quatre escoles de diferents indrets del territori, i en la qual Agrupació del Bestiari hi col·labora i els assessora.

Arribats al darrer tram de l’Assemblea, ha estat el moment de procedir a la renovació dels càrrecs de la Junta de Govern que finalitzaven mandat. En concret, calia renovar la presidència, la vicepresidència executiva, la vicepresidència econòmica i la secretaria. En aquest moment, s’ha donat a conèixer la voluntat del Jaume Múria de no optar a la reelecció com a Vicepresident Econòmic, després d’estar vinculat a l’Agrupació del Bestiari des de fa vint-i-tres anys. En Mateu Tres, President de l’Agrupació, ha volgut agraïr la tasca duta a terme durant aquests anys, sovint tasca des de l’ombra, però no per això menys important. Així mateix, el president ha volgut agraïr especialment la tasca duta a terme per a donar continuïtat a l’Agrupació després de la pèrdua de’n Sete Udina.

L’Assemblea ha escollit els següents candidats:

  • Presidència: Mateu Tres (de la Colla de Diables Àngels Diabòlics)
  • Vicepresidència executiva: Jordi Mullor (de la Colla de Diables del Clot)
  • Vicepresidència econòmica: Mercè Ayora (de la Colla del Drac de Poblenou)
  • Secretaria: Míssia Cabús (de l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi)

Tot seguit, s’han donat diverses indicacions respecte el projecte d’ajuts a l’organització de trobades (termini finalitzat), respecte el projecte d’ajuts a la construcció i restauració d’elements de bestiari festiu (s’obrirà convocatòria més endavant, probablement cap a l’estiu), i respecte la contractació d’assegurances per al col·lectiu del bestiari festiu.

L’Assemblea General Ordinària s’ha donat per acabada al voltant de les 13:30h, després del període de precs i preguntes, amb un breu refrigeri per als assistents.