La colla infantil de Dimonis de Baix a Mar s’estrena amb un pop imprès en 3D

La tecnologia avança, i les noves formes de fer cultura popular també. El passat dissabte 26 de juny, Vilanova i la Geltrú va ser escenari de la presentació d’un element festiu que si bé no es podria considerar una bèstia festiva com a tal, s’hi assembla molt. Es tracta d’un pop imprès amb una impressora en 3D. És un pop dividit en nou parts, un cap i vuit potes, que porten com si fos una maça nenes i nens d’entre 3 i 7 anys.

Javi Martínez, president de l’Associació de Dimonis de Baix a Mar, explica que per fer aquestes figures primer es van imprimir cada una d’elles en diferents parts amb material biodegradable. Després es van enganxar amb cola i posteriorment es van pintar amb aerògraf.

“Vam intentar fer-ho tot low cost i vam veure que imprimint les peces del pop ens sortia molt més econòmic que encarregar una bèstia”, comenta Martínez. El procés de creació va ser complex: “Imprimir-lo als inicis fent les proves va ser horrible perquè fins que no acabes d’ajustar la mida de capa i d’ajustar bé la impressió, et surten peces molt lletges. Quan ja està tot equilibrat és deixar imprimir-ho hores i que vagi fent”.

Les potes, en aquest cas, estan impreses en quatre peces i el cap amb unes vuit. El pintat va anar a càrrec de l’artista tarragoní Hèctor Palacios.

Una entitat integradora

La colla de Dimonis de Baix a Mar és una associació que va sorgir arran d’una activitat extraescolar de tabals que es va fer l’any 2017. Animats, les mares i pares que hi formaven part van proposar als monitors de crear una colla infantil de dimonis la primavera del 2019, ja que al Barri de Mar no n’hi havia cap. Aquesta va ser la llavor d’una colla que avui dia està formada per un 55 socis infantils i que, sumat amb els adults, fan un total de 110.

A l’associació podem trobar diferents seccions: la de tabals, formada per 20 integrants d’entre 6 i 12 anys; la dels Pops, per 15 infants d’entre 3 i 7; i la de Dimonis, en la qual hi ha 16 nens i joves d’entre 8 i 17 anys.

Entre els seus objectius hi ha: promoure la cultura popular i convertir-se en una entitat integradora en la qual tinguin cabuda persones de diferents orígens i orientacions sexuals. “Volem transmetre que tots som iguals. Al Barri de Mar hi ha famílies de diversos orígens i volem que la colla sigui un punt d’unió per a totes elles”, afirma Martínez.

Motius marins per a tots els gustos

Dissabte 26 de juny a l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú, ubicat precisament al Barri de Mar de la ciutat, es va presentar aquesta entitat infantil plena de motius mariners. Així doncs, tant els pantalons, les capes, les maces dels dimonis com el mateix pop, tenen múltiples referències a animals marins com crancs, taurons, tortugues i cavallets de mar.

La forma de les capes dels dimonis va ser dissenyada per Annita Rodonita, mentre que el disseny que es va seguir per pintar les capes i els pantalons va anar a càrrec de l’artista vilanoví Ferran Ferrer Margalet.

L’Associació de Dimonis de Baix a Mar, encara que es va crear l’any 2019, no s’ha pogut presentar fins a l’estiu del 2021 a causa de la pandèmia. De fet, s’havia d’estrenar l’estiu del 2020. Els seus integrants adults han estat preparant i pintant tota la indumentària dels nens i nenes durant tot el confinament respectant les mesures sanitàries que hi havia en cada etapa.