El Drac Espurna de Calafell, una creació de Dolors Sans inspirada en retaules gòtics catalans

El passat diumenge dia 6 de març, es va estrenar el nou drac Espurna de Calafell amb una original processó que va consistir en portar el drac caminant des del taller de la seva creadora, l’escultora vilafranquina Dolors Sans, situat a Pacs del Penedès fins al castell de Calafell, a 26 quilòmetres.

La caminada va començar a les 7:30  del matí des del taller i va arribar a Calafell a les 2 del migdia, quasi 7 hores després. Un grup de 8 portadors s’anaven tornant carregant el drac, pràcticament sense parar excepte a l’hora d’esmorzar a mig camí. La ruta va anar per camins rurals i va passar per la Bleda, la Múnia, Sant Marçal, l’Arboç, Bellvei i d’allà es va enfilar per la muntanya i la urbanització de Mas Romeu fins al castell de Calafell.

A l’Arboç, la colla de diables li va fer un passadís de foc i a Mas Romeu la colla de grallers el va acompanyar una estona. Una colla de 30 persones més els 7 tabalers del drac van acompanyar a la figura festiva en la seva passejada pel Penedès. Un reportatge sobre la caminada es pot veure a televisió Calafell (calafell.tv).

L’Espurna és un drac iniciativa d’una associació de Calafell de nova creació del mateix nom. El drac va cavalcat per un cavaller del segle XV anomenat Guerau de Palou que va ser senyor del castell de Calafell. Porta una armadura amb, una espasa i un escut amb l’anagrama de la colla basat en l’escut de la família Palou.

El drac està inspirat en els retaules gòtics catalans d’autors com Bernat Martorell o Lluis Borrassà que representen Sant Miquel o bé Sant Jordi matant un drac. Dolors Sans ha creat un drac que és una síntesi de diversos retaules, amb el cos, cap i ales característiques dels dracs medievals. La seva interpretació també és manifesta amb els colors del drac i amb el tractament de la textura de la pell del drac. L’armadura del cavaller es basa en models històrics del segle XIV.

El drac és de fibra de vidre, per a un portador, pesa 40 quilos i disposa de 12 punts de foc més un espai per dues candeles i un recipient per una caixa de trons. Pel mes de maig està previst el bateig del drac amb l’assistència de quatre dracs com a padrins.