El senyor del Bestiari segueix caminant

Ramon Saumell en un correfoc a Vilanova

Ramon Saumell, fotògraf i divulgador, especialitzat en la fotografia i la documentació del bestiari festiu i popular la matinada del 23 d’abril ens va deixar.

La matinada d’aquest dimarts ha mort de manera sobtada el vilafranquí de naixement Ramon Saumell i Poch i vilanoví d’adopció. Fotògraf i i divulgador, tenia 86 anys i la seva passió era la documentació del bestiari festiu i popular de Catalunya i Occitània. Des del 1970 la seva principal ocupació havia estat la fotografia de figures de bestiari popular (principalment, dracs, àligues, mulasses i cavallets) i el muntatge i publicació d’audiovisuals sobre aquests elements. Amb l’increment del nombre de figures de bestiari arreu de Catalunya, Saumell va iniciar una exhaustiva tasca de seguiment i arxiu fotogràfic de tot el bestiari festiu del país, i disposava d’un fons de milers de fotografies, i de divulgació d’aquestes en audiovisuals, articles, llibres i exposicions. També havia publicat les seves fotografies en nombrosos llibres i articles sobre cultura popular i en audiovisuals propis o d’altres autors. El 2014 va rebre el guardó Premi Best de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Imatge: 3devuit.cat

Com a estudiós i divulgador de la cultura popular, Saumell fundà el GABICP (Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular) al 1983, juntament amb els vilanovins Salvador i Abel Masana amb la tasca de recopilar, estudiar i mostrar el bestiari fantàstic i popular de Catalunya i va col·laborar habitualment en programes ràdio i pàgines web.

El gener d’aquest any, Saumell va fer la donació d’una col·lecció de pel·lícules enregistrades els anys 50, 60, 70 i 80 en 16 i 8 mm als Verds de Vilafranca. Hores i hores de gravació tot digitalitzat amb imatges inèdites d’actuacions castelleres i de les festes majors d’aquelles èpoques, algunes amb una imatge de molta qualitat per l’època en què era. En total, 52 arxius que els Castellers de Vilafranca per la seva banda han de lliurar a l’Arxiu Comarcal perquè aquest en faci la conservació i la catalogació adient.

Des de Bestiari.Cat acompanyem a la família i amics en aquest moment.

Font: https://el3devuit.cat/2024/04/23/120675/actualitat/la-matinada-daquest-dimarts-ha-mort-el-vilafranqui-ramon-saumell-i-poch/