Àliga de Torredembarra

Àliga

Torredembarra (territorial El Camp-Conca-Priorat)

Anecdotari

Per la Festa Major de 1993 l’Àliga s’incorporà al seguici popular de la nostra vila, gràcies a la iniciativa d’un grup de joves amb la intenció d’ampliar els elements del seguici.

Donat que tradicionalment les Àligues són pròpies de les localitats amb categoria de ciutat, l’Àliga de Torredembarra n’és una excepció (junt amb les Àligues d’Olot, que no representen la ciutat, sinó el barri de Sant Ferriol), ja que a la nostra vila, fent cas a aquests cànons tradicionals, no li correspondria aquest privilegi perquè no té aquesta consideració de ciutat. No obstant, mostra fidel de la història local és la corona de baró que llueix, la mateixa que figura a l’escut de la vila i que correspon als senyors de la baronia de Torredembarra a la qual formen part els Icard, senyors que feren construir el castell de la població al començament del segle XVI, entre els anys 1565 i 1580, que actualment és la Seu Consistorial de la Vila.

L’Àliga de Torredembarra segueix la línia de les Àligues tradicionals i va ser construïda per Carles Cabús de Barcelona.

És portada per una sola persona acompanyada d’altres que la guien i vigilen des de fora i l’acompanyen amb la ballada. El portador, amb mig cos dintre de la figura, té visibles les cames que simulen les potes de l’animal.

L’Àliga balla solemnement als compassos de la música composada el mateix any de l’estrena per Paquita Roig de Vilanova, amb una melodia inspirada en les pròpies i tradicionals de les àligues. Consta de dues parts, la primera que serveix per la salutació, i la segona formada amb motiu més alegre, que es va repetint i accelerant fins al final. La música és interpretada per una banda de vent i percussió i gralla.

Aquest element del seguici popular balla únicament i exclusiva per la Festa major, els dies 3 i 4 de setembre, mantenint el seu caràcter solemne.

Actualment, la colla de l’Àliga de Torredembarra està formada per més de 25 persones de totes les edats, i és considerat dins de l’Agrupació com una Ball de caràcter familiar doncs són, la majoria, pares i mares amb els seus fills i filles que hi participen.

 

Fitxa tècnica

Funcionalitat
Protocol 
Quantitat
 
Material
Polièster 
Any de construcció
1993 
Pes
45 (Kg) 
Constructor
Carles Cabús 
Principals reformes
 
Mides
Llargada: 250 cm, Amplada: 150 cm, Alçada: 158 cm 
Tracció
Carrega interior 
Llença
 
Punts de llançament
 
Components colla
Que portin i arrosseguin alhora: 1
Altres portadors:
Músics:
Pirotècnics:
Total components actius de la colla:

Festes i celebracions que li són pròpies
Santa Rosalia (3-4 setembre) 
Actua a més d'aquestes
Sí 
Actua fora de la població
Sí 
Fa intercanvis amb altres colles?
Sí 
Acompanyament Musical
 

 

Entitat administradora

Nom colla o entitat
Agrupació Balls Populars de Torredembarra 
Adreça
Carrer Sant Adrià, 3 
Població
43830 Torredembarra 
Correu electrònic
agrupacio@ballspopulars.org 
Pàgina web
 
 

 

Contacte

Persona de contacte
Anna Ibañez 
Mòbil
635564949 
Email1
ballspopularstorredembarra@gmail.com 
 

 

Fotos (3)

Vídeos (0)

Àudios (0)