Àliga de Torredembarra

Àliga

Torredembarra (territorial El Camp-Conca-Priorat)

Anecdotari

Per la Festa Major de 1993 l’Àliga s’incorporà al seguici popular de la nostra vila gràcies a la iniciativa d’un grup de joves torrencs.

Històricament, les àligues han estat pròpies de les localitats amb categoria de ciutat. Ja que Torredembarra no té aquesta categoria, l’Àliga torrenca llueix una corona de baró, la mateixa que figura a l’escut de la vila i que correspon als senyors de la baronia de Torredembarra de la que formen part els Icart, senyors que feren construir el castell de la població al començament del segle XVI, entre els anys 1565 i 1580, l’edifici que actualment és la Seu Consistorial de la Vila.

L’Àliga de Torredembarra va ser construïda per l’artista barceloní Carles Cabús. És portada per una sola persona acompanyada d’altres que la guien des de fora i l’acompanyen en la dansa.

L’Àliga balla solemnement als compassos de la música composta per Paquita Roig Galceran de Vilanova i la Geltrú. Seguint la línia de les melodies tradicionals de les àligues (com la de Barcelona o la de Berga), consta de dues parts: la primera més solemne a mode de salutació i la segona amb un aire més alegre. La música és interpretada, per una banda, de vent i percussió amb gralles.

Amb la voluntat de mantenir el seu caràcter solemne l’Àliga balla únicament i exclusivament per la Festa Major de Santa Rosalia, els dies 3 i 4 de setembre.

Des de l’any 2021 l’Àliga realitza el seu ball solemne dins l’església de Sant Pere Apòstol de Torredembarra durant la celebració de l’ofici a Santa Rosalia el dia 4 de setembre, acompanyats musicalment, d’una cobla de ministrers.

 

Fitxa tècnica

Funcionalitat
Protocol 
Quantitat
Material
Polièster 
Any de construcció
1993 
Pes
45 Kg 
Constructor
Carles Cabús 
Principals reformes
. L'any 2019 es presenta la nova roba de l'àliga i els seus balladors, passant d'un color blau amb estampat floral a color grana amb daurat. 
Mides
Llargada: 250 cm, Amplada: 150 cm, Alçada: 158 cm 
Tracció
Carrega interior 
Llença
 
Punts de llançament
 
Components colla
Que portin i arrosseguin alhora: 1
Altres portadors: 4
Músics: 11
Pirotècnics:
Total components actius de la colla: 25
Músics (externs).
Festes i celebracions que li són pròpies
. Santa Rosalia (3-4 setembre) 
Actua a més d'aquestes
Sí 
Actua fora de la població
Sí 
Fa intercanvis amb altres colles?
Sí 
Acompanyament Musical
 

 

Entitat administradora

Nom colla o entitat
Agrupació Balls Populars de Torredembarra 
Adreça
Carrer Sant Adrià, 3 
Població
43830 Torredembarra 
Correu electrònic
agrupacio@ballspopulars.org 
Pàgina web
 
 

 

Contacte

Persona de contacte
Anna Ibañez 
Mòbil
635564949 
Email1
ballspopularstorredembarra@gmail.com 
 

 

Fotos (2)

Vídeos (0)

Àudios (0)