Drac de Terrassa (vell)

Drac

Terrassa (territorial Vallès-Maresme-Barcelonès Nord)

Anecdotari

Explica la llegenda que a Sant Llorenç del Munt existia un terrorífic drac ferotge que devorava persones i animals. Ja a mitjans del segle passat (1868), a Terrassa obria la processó un drac d’origen desconegut servit per cinc diables (però sabem que la seva existència es anterior a aquesta data). El 1946 l’Ajuntament va fer-ne un de nou que deixà d’existir quan va desaparèixer la processó del Corpus i no se’n va saber res més (a finals dels anys seixanta).

L’any 1977, un grup de joves del Centre Excursionista esbossen un projecte per tornar a instaurar la figura del drac en la cultura popular terrassenca. No és fins al Carnestoltes de l’any 1979 que es presenten amb un estrafolari drac anomenat popularment “lagarto Jaén”.

L’any 1981 neix l’actual grup del Drac de Terrassa. Abans, dos estudiosos de la cultura popular: Jan Grau i Marc Galí, cercaren documentació històrica principalment fotogràfica per tal de reconstruir un nou drac a imatge de l’antic Drac de Terrassa. La imatgeria fou encarregada a Jordi Grau.

Va ser en aquell mateix any (1981) que el Drac ja va fer la seva primera aparició i actuació on va ser estrenat durant la “baixada del Drac de la cova de Sant Llorenç”, que més tard es va institucionalitzar dins del programa de la festa major, fent que aquest sigui el protagonista de l’obertura dels actes de les festes.
Des d’aquell moment, el Grup del Drac de Terrassa no ha deixat de participar en multitud de festes i actes, ja siguin pròpies dels diversos barris o ciutat de Terrassa, com arreu de Catalunya, Espanya i França: Festes de la Mercè (Barcelona), Múrcia( Capital) i  Yecla, Fuengirola ( Màlaga) , Alcalà la Real (Jaén), País Basc, cloenda dels Jocs Olímpics i inauguració dels Jocs Paralímpics (Barcelona 1992), Pamiers ( França). Dragonada-91 Xè aniversari (Terrassa), la Bisbal d’Empordà, Arbúcies, Reus, el Vendrell, Banyoles, Tortosa, entre altres. Gairebé a participat a la gran majoria de les festivitats de Catalunya i també ha actuat en obres de teatre i tallers pirotècnics…

Des del 1991 es disposa d’una rèplica del mateix Drac, construït en fibra de vidre per Antoni Mujal, de Cardona, i amb un pes de 73 quilos.

 

Fitxa tècnica

Funcionalitat
Foc, Protocol 
Quantitat
Material
Cartró-pedra 
Any de construcció
1981 
Pes
85 Kg 
Constructor
Jordi Grau (Taller "El Drac Petit", Terrassa) 
Principals reformes
. En nombroses ocasions, el portem al taller perquè li facin una repassada de pintura i per reparar cops i picades ocasionades per la metralla dels artefactes pirotècnics i el pas dels anys. 
Mides
Llargada: 400 cm, Amplada: 202 cm, Alçada: 150 cm 
Tracció
Carrega interior. 
Llença
Llença foc
 
Punts de llançament
Boca: 2
Total: 2
 
Components colla
Que portin i arrosseguin alhora: 1
Altres portadors: 30
Músics: 20
Pirotècnics: 8
Total components actius de la colla: 100

Festes i celebracions que li són pròpies
. Festa major de Terrassa (1r diumenge després de Sant Pere). Baixada del drac de Terrassa (de Matadepera a Terrassa). Ofici i Ball de Plaça
. Diada del Xumet
. Diada del Drac de Terrassa
. Diada de l'aigua 
Actua a més d'aquestes
Sí 
Actua fora de la població
No 
Fa intercanvis amb altres colles?
No 
Acompanyament Musical
 

 

Entitat administradora

Nom colla o entitat
Grup del Drac de Terrassa 
Adreça
Carrer Doctor Salvà n39 4-2ª 
Població
08221 Terrassa 
Correu electrònic
dterrassa@hotmail.com 
Pàgina web
 
 

 

Contacte

Persona de contacte
Maria Salazar Busqué 
Mòbil
697630926 
Email1
dterrassa@hotmail.com 
Email2
msala92@hotmail.com 
 
Persona de contacte
Daniel Salazar Busqué 
Mòbil
652351058 
Email1
dterrassa@hotmail.com 
Email2
danisala90@hotmail.com 
 

 

Fotos (4)

Vídeos (0)

Àudios (0)