La Patufa

Dragona d'aigua

Llinars del Vallès (territorial Vallès-Maresme-Barcelonès Nord)

Anecdotari

La Patufa és l’element de bestiari festiu més antic de Llinars. Representa un drac d’aigua femení.

Igual que els Gegants Vells, aquesta figura va ser creada per membres del Casal Parroquial, amb Quim Camps com a escultor i dirigint el projecte. Va néixer l’any 1976 amb la intenció de fer créixer la comparsa d’imatgeria festiva que, fins aquell moment, només formaven els gegants i quatre capgrossos. En el seu origen, la carregaven a les espatlles dos portadors, llançava aigua sols per la boca i pólvores de talc per la cua, tenia unes ales que s’obrien i es tancaven, i els ulls s’il·luminaven. Estava feta amb una estructura de fusta i tela de quadres blancs i blaus.

L’any 1980 , després de canviar els caps dels gegants, els seus creadors també van canviar el cap de la Patufa per fer-la més femenina i simpàtica. En aquell moment, va deixar de ser blava i blanca, i va passar a ser tota verda amb tops grocs. Més endavant va passar a ser lila amb tops grocs, també.

El 1982, va participar en una cercavila a Banyoles, aquest ha estat el seu viatge més llunyà fins al moment. Allà va ser portada pels qui en aquell moment feien Els Pastorets, un grup de gent que més endavant va crear el grup de teatre Till-Tall. L’any 1985, la colla que portava la Patufa i els gegants va desaparèixer, cosa que va fer que les figures quedessin en desús fins el 1990, any en què es va crear la nova Colla Gegantera. En aquell interval de 5 anys, la Patufa va fer algunes sortides portada, aquest cop, per la recent nascuda Colla de Diables de Llinars la Piula.

La nova Colla Gegantera de Llinars decideix fer-li un canvi d’imatge i una nova restauració: aquest cop es canvia el sistema de ser portada i s’hi instal·la un sistema de rodes accionades per una bicicleta des del seu interior, és a dir, deixa de ser portada per dos portadors a les espatlles. El cos es recobreix d’escuma de poliuretà i deixa de tenir ales. Aquest cop els colors són verd per al cos i rosa per al cap. També deixa d’escopir pólvores de talc per la cua i sols llança aigua per 10 punts diferents de tot el cos. Fins el 2008, la Patufa va anar sortint a les festes locals de la mà d’aquesta colla que, malauradament, aquell any es va dissoldre, i Patufa i gegants van tornar a quedar abandonats. Entre el 2008 i el 2011, la Patufa va fer alguna sortida esporàdica durant la Festa Major portada per l’associació juvenil Deixebles de la Kabra.

L’any 2011, durant la celebració dels 75 anys del Casal Parroquial, la Patufa, igual que els gegants, va fer acte de presència a la festa. Allà, un grup de joves decideix formar una nova entitat per ressuscitar la Patufa i la tradició gegantera a Llinars; així doncs, treballen tot l’estiu per deixar-la com nova, però sense canviar-ne l’aspecte. Aquella mateixa Festa Major es va presentar, durant el pregó fet pel Casal Parroquial, la Patufa restaurada i la Colla Gegantera la Patufa. A partir d’aquell moment, la Patufa torna a sortir a les festes majors de Llinars, diades de Sant Jordi i, en dues ocasions, va participar a la Festa Major d’estiu de Sant Antoni de Vilamajor. El 2016, després de la X Fira del Món Geganter celebrada a Llinars, va deixar de sortir degut al seu mal estat i al fet que les seves dimensions i el sistema de desplaçament no permetia girs gaire pronunciats, cosa que en dificultava el moviment.

L’any 2018, es decideix fer una rèplica d’aquest drac en fibra de vidre, que sigui més fàcil de portar i que pugui ser desmuntada per al transport. És així com el 2019, i de la mà del taller Imatgeria Festiva Guardi, es construeix aquesta rèplica i, el 22 d’abril del mateix any, és presentada de nou en societat. La nova figura té les mateixes dimensions que l’anterior, 8 m de llarg, 2,30 m d’alçada i 1,90 m d’amplada, i té el cap articulat. A diferència de la seva antecessora, aquesta figura té el coll amb el cap i la cua desmuntables, cosa que facilita el seu transport. La figura va ser emmotllada de l’anterior, a excepció del cap, que es va modelar de nou per augmentar-ne una mica la mida i fer-lo més proporcionat al cos, i també per marcar-ne més totes les formes i enriquir així l’escultura. La nova Patufa llança aigua per la boca i al seu interior hi té dos dipòsits amb una capacitat total de 400 litres. Els portadors, des de l’interior, fan desplaçar la figura gràcies a unes rodes, i dirigeixen el cap i controlen el llançament d’aigua. Per tal de millorar la visibilitat dels portadors, la dragona incorpora una petita càmera amb la qual, a través d’una pantalla ubicada al seu interior, els portadors tenen un angle de visió molt ampli.

El mateix 2019, va tornar a participar a la Festa Major d’estiu de Sant Antoni de Vilamajor i es va incorporar de nou al seguici festiu de Llinars. Actualment, els actes en els quals participa són la Diada de Sant Jordi i la Festa Major, durant el seguici format per la resta d’elements festius i balls populars; i al corremenuts, una cercavila esbojarrada pensada per als més menuts, on els protagonistes són el Gegant Boig i la Patufa. També, de forma esporàdica, fa algunes sortides fora del municipi.

El 2020, neix una petita Patufa pensada perquè els més menuts la puguin portar i acompanyar la Patufa gran en les seves sortides. Pot ser portada per infants de 3 a 6 anys i és construïda al taller Imatgeria Festiva Guardi.

 

Fitxa tècnica

Funcionalitat
Animació 
Quantitat
 
Material
Fibra de vidre i polièster. 
Any de construcció
1979 (original) 2018 (rèplica) 
Pes
100 Kg 
Constructor
Gent del poble (original) Imatgeria Festiva Guardi (rèplica) 
Principals reformes
 
Mides
Llargada: 800 cm, Amplada: 180 cm, Alçada: 220 cm 
Tracció
Amb rodes 
Llença
Llença aigua
 
Punts de llançament
Boca: 2
 
Components colla
Que portin i arrosseguin alhora: 2
Altres portadors: 25
Músics: 6
Pirotècnics:
Total components actius de la colla: 33

Festes i celebracions que li són pròpies
. Diada de Sant Jordi
. Festa Major de Llinars 
Actua a més d'aquestes
Sí 
Actua fora de la població
Sí 
Fa intercanvis amb altres colles?
No 
Acompanyament Musical
 

 

Entitat administradora

Nom colla o entitat
Associació Juvenil Colla Gegantera la Patufa 
Adreça
Carrer Ramón Casas, 7 
Població
08450 Llinars del Vallès 
Correu electrònic
lapatufallinars@gmail.com 
Pàgina web
 
 

 

Contacte

Persona de contacte
Arnau Guardi Codina 
Mòbil
687672246 
Email1
lapatufallinars@gmail.com 
 

 

Fotos (3)

Vídeos (0)

Àudios (0)