L’Àliga de Sabadell

Àliga

Sabadell (territorial Vallès-Maresme-Barcelonès Nord)

Anecdotari

 

L’àliga és un dels components del bestiari festiu català més antics i ha estat utilitzada des de mitjans segle XIV en les festes populars.

 

L’Àliga de Sabadell va ser estrenada el 10 de juliol del 2021 i està inspirada en l’àliga perdiguera o cuabarrada, una espècie en perill d’extinció catalana per realitzar la figura. És una figura portada per una sola persona, de posat solemne, amb les ales plegades, i l’expressió alhora ferotge i vigilant. Com a símbol del poder municipal, duu una corona al cap i un ram de flors amb dues cebes penjant, per fer referència a la ciutat de Sabadell.

 

El constructor és el Toni Mujal i Obradors, un constructor d’imatgeria festiva de Cardona amb una llarga trajectòria, des de l’any 1979.

 

La música està composada per Roger Andorrà i s’ha inspirat en les danses del renaixement, de les quals en podrien derivar diferents balls d’àligues, com el Ball de l’Àliga de Barcelona o el Ball de l’Àliga de la Patum de Berga, entre d’altres. El compositor s’ha basat en la teoria que afirma que al s. XVIII la major part de les àligues de Catalunya ballaven al so de tonades semblants. La nova peça consta de quatre parts diferenciades: La part inicial comença amb un interval melòdic que conforma una introducció solemne que la figura utilitza per saludar als 4 vents. A la segona part el desenvolupament melòdic avança cap a un joc de pregunta-resposta de sonoritat clàssica. La tercera part simbolitza que l’àliga emprèn el vol. El tempo de la peça augmenta progressivament i culmina amb la nota més aguda, que evoca l’impuls de volar. La part final està regida per un motiu repetitiu i accelerant que convida a desfermar la rauxa continguda i conclou amb un retardant final.

 

Fitxa tècnica

Funcionalitat
Protocol 
Quantitat
 
Material
Fibra de vidre. 
Any de construcció
2021 
Pes
28 (Kg) 
Constructor
Toni Mujal 
Principals reformes
 
Mides
Llargada: 330 cm, Amplada: cm, Alçada: 190 cm 
Tracció
Carrega interior. 
Llença
 
Punts de llançament
 
Components colla
Que portin i arrosseguin alhora: 1
Altres portadors: 10
Músics: 10
Pirotècnics:
Total components actius de la colla: 25

Festes i celebracions que li són pròpies
. Seguici Festiu de Sabadell 
Actua a més d'aquestes
Sí 
Actua fora de la població
Sí 
Fa intercanvis amb altres colles?
Sí 
Acompanyament Musical
 

 

Entitat administradora

Nom colla o entitat
Colla de Geganters i Grallers de Gràcia - Sabadell 
Adreça
c/ Permanyer, 222 
Població
08205 Sabadell 
Correu electrònic
gracia.sabadell@gmail.com 
Pàgina web
 
 

 

Contacte

Persona de contacte
Albert Gusi 
Mòbil
620274062 
Email1
gracia.sabadell@gmail.com 
 

 

Fotos (4)

Vídeos (0)

Àudios (0)