El Grafus de Tortosa, guanyador del 9è Festival d’Enceses de Bestiari d’Artesa de Lleida

El passat dissabte 8 de juliol, Artesa de Lleida va acollir el ja tradicional Festival d’Enceses de Bestiari. Organitzat des de l’any 2009 per la colla El Griu d’Artesa de Lleida en col·laboració amb l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, el certamen promou el perfeccionament i la millora de les enceses en equilibri, fugint de la competitivitat.

Malgrat que la pluja va ser present durant part de la jornada, el Festival es va poder dur a terme sense canvis significatius. La màgia del festival és la càlida acollida del públic i el companyerisme entre colles malgrat competir entre elles.

La relació dels premiats és:

 • Drac Grafus de Tortosa (161,92 punts)
 • Drac Apocaleus de Vallirana (139,20 punts)
 • Gralla de Granollers (136,40 punts)
 • Drac de Sant Roc de Tarragona (127,68 punts)
 • Drac Pepito de Sant Boi de Llobregat (115,68 punts)

El Premi Popular, concedit pel públic mitjançant votació amb codi QR i atorgat per la Pirotècnia Catalana i Pirotècnia Estalella va recaure al Drac Apocaleus de Vallirana.

El públic va poder gaudir de la nit amb l’acompanyament musical a càrrec dels grups Cronistes i Ebri Knight.

El Jurat – encarregat de valorar la posta plàstica, la combinació amb el foc, el ball de protocol, el color i tipus de pirotècnia i la durada de les diferents enceses – estava compost per les següents persones:

 • Antoni Herrera, Subdirector General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya
 • Pere Puiggròs, Alcalde d’Artesa de Lleida
 • Ramon Fontova, escriptor, músic i investigador
 • Alberto Velasco, conservador del Museu Diocesà de Lleida
 • Rosa Mullor, ex-vicepresidenta de l’Agrupació
 • Jaume Múria, vicepresident econòmic de l’Agrupació
 • Eva Sánchez, secretària del Jurat i del Festival
 • Jose Maria Carrera, coordinador del Festival

El Festival d’Enceses queda emmarcat dintre del calendari de les festes de Cultura Popular i Tradicional del país, aportant la seva singularitat en el model de festa, en tot el territori català i considerant-se una festa ja consolidada. Val a dir, que en Pau Benavent de Tria33, el va definir com: “l’enginy i la creativitat al servei del foc, això és el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida” en el seu programa del canal33, el passat divendres 30 de juny.

Cal destacar d’aquesta edició, l’homenatge que la colla del Griu va retre al desaparegut president de l’Agrupació de Bestiari Festiu Popular, en Sete Udina. Un modest homenatge, però molt intens i emotiu, en la qual van tindre cabuda tots els membres de la colla i l’organització i amb el qual van voler recordar la persona que els va ajudar a dur el Festival d’Enceses, fins al lloc que ocupa en l’actualitat.

En nom de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya felicitem a tots els participants, reconeixent-los l’esforç de preparació que comporta participar al Festival, així com als organitzadors, les institucions que hi han col·laborat i la població d’Artesa de Lleida.

En aquest enllaç podreu consultar l’àlbum de fotografies de la trobada: https://www.flickr.com/photos/elgriu/albums/72157683678375391/page3