Crònica de La ronde européenne des Géants et Totems (Pézenas, 1 i 2 de juliol de 2017)

Al nostre país estem molt acostumats a veure trobades de bèsties i gegants, a conèixer federacions i coordinadores que estableixen un entramat d’associacions que ens permet establir un diàleg amb les institucions i mancomunar serveis i coneixements. Catalunya té una xarxa envejable d’entitats que treballen juntes a tots nivells i estan acostumades a trobar-se entre elles, tant en la forma festiva de les trobades com en la forma gestora fent reunions.

Des de fa alguns anys els nostres germans del nord han vist com això ens aportava avantatges i ens permetia tenir una visió conjunta de la nostra realitat cultural. El dia 2 de juliol del 2017 quedarà marcat en l’agenda cultural francesa com el dia en que es va celebrar l’Assemblea General Constitutiva de la Fédération des Totems Occitans et Catalans (TOTEMIC).

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha estat convocada, ja des de la reunió prèvia, per aportar la seva visió i experiència contrastada i per entendre quins haurien de ser els passos a seguir per tal de dur aquesta federació a bon port.

Per a celebrar la constitució d’aquesta federació es va preparar un programa que servia com a declaració d’intencions, per explicar el context i algunes de les propostes de dita federació. Va començar el dissabte 1 amb una taula rodona al matí per entendre quina és l’actualitat del món dels gegants i tòtems (que es com els nostres amics anomenen les seves bèsties) i conèixer les experiències d’altres associacions i entitats semblants. Hi van participar, entre d’altres, la maison des geants de Bèlgica, la Federació de Dimonis, Diables i Bèsties de Foc de les Illes Balears i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Per part d’Agrupació van parlar el president, Mateu Tres, i en Lluís Garcia Petit, assessor de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català en Patrimoni Cultural Immaterial. Entre els dos van fer una bona aproximació a l’origen, funcionament i necessitats de la federació, el perquè de la seva existència i el que encara podia aportar,  els elements de la llista del Patrimoni Immaterial a casa nostra, i la forma d’assolir-lo.

Després de dinar es va programar una segona taula rodona, en que es va parlar sobre la nova federació, explicant els motius per crear-la, el procés que s’havia seguit, una breu aproximació al Patrimoni Cultural Immaterial des del punt de vista francès i sobre la forma de transmetre el coneixement als infants per no perdre’l.

Vam acabar el dissabte amb un cercavila de grups musicals i una passejada d’alguns dels grups que havien de participar el dia següent, principalment els que veníem de més lluny, Bèlgica, nord de França, Catalunya i ses Illes, entre ells el drac de l’Agrupació.

El diumenge va començar amb la celebració de l’Assemblea General Constitutiva de la Fédération des Totems Occitans et Catalans (TOTEMIC). Per la tarda tòtems de tota Occitània es van trobar per celebrar la creació de l’Assemblea.

A Occitània defineixen com a “totems” les carcasses amb cap d’animal que fan ballar i saltar a les seves festes, tant se val l’animal que sigui, quasi tots consten d’una carcassa semicilíndrica, a l’estil de la Guita de la Patum, amb el cap que toqui, sigui un pelicà, un llop o un cavall. Van apropar-s’hi més de quaranta i van acabar amb una ronda per l’estadi de Pezenàs, com si d’unes olimpíades es tractés, només que en aquest cas tothom hi guanyava.