L’Agrupació del Bestiari col·labora amb el Projecte Cuidar de la UOC

Quin paper tenen els infants i joves davant un desastre com el terratrèmol que va patir la localitat de Lorca l’any 2011?

Els infants i joves són un dels col·lectius més afectats davant situacions de desastre i, paradoxalment, també un dels grups més invisibilitzats. El projecte CUIDAR (Cultures de resiliència en infants i joves en situacions de desastre) té com a objectiu revertir aquesta situació enfortint la resiliència d’infants i joves en situacions de desastre i augmentant el seu protagonisme en la gestió d’aquest tipus d’esdeveniments.

Aquest projecte està coordinat per la Universitat de Lancaster (Regne Unit) i en ell participen universitats i organitzacions de 4 països diferents de la UE: Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Espanya; Save the Children, Regne Unit (SAVE Regne Unit); Institut De Ciències Sociais dóna Universidade de Lisboa (ICSUL), Portugal; Save the Children Itàlia (SAVE ITÀLIA), Itàlia; Panepistimio Thessalias (UTH), Grècia

S’entén per “cultures de resiliència” les diverses formes que aquesta resiliència pugui prendre en funció de variables personals com l’edat, el gènere, la pertinença ètnica, la classe social, l’estatus migratori o la diversitat funcional, per citar alguns exemples.

El passat 29 de juny de 2017, es celebrà una reunió plenària en el qual hi participaren els representants de les diferents organitzacions membres del projecte, a la seu que la Universitat Oberta de Catalunya disposa a la Rambla del Poblenou de Barcelona. Per tal de concloure la jornada d’una forma més amena, els assistents van poder conèixer de primera mà diferents iniciatives enfocades a la sensibilització sobre riscos vers la societat, especialment als infants.

A l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya vàrem rebre l’encàrrec de donar una pinzellada més “mediterrània”, il·lustrant l’origen de les festes que giren entorn el bestiari, els diables i les fogueres. Però, sobretot, com es fa difusió i sensibilització vers els nens, nenes i joves per tal de sensibilitzar i socialitzar la convivència entre el foc i la pirotècnia amb el caràcter festiu.

Aquesta activitat s’ha dut a terme perquè l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya forma part del grup de treball “Revetlles amb Precaució”, coordinat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. A més, s’ha col·laborat en diverses activitats de sensibilització durant la campanya de revetlles.