Reus ha acollit el Congrés Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva

Els passats dies 12, 13, 14 i 15 d’octubre, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i l’Ajuntament de Reus vàren organitzar el Congrés Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva “Món Gegant”.

Més d’una quinzena d’experts i personatges d’arreu del món han aportat als assistents la seva visió transversal dels fet geganter i de la imatgeria festiva. Alguns, convidats d’alt nivell per la seva expertesa i la seva vàlua acadèmica, com ara el filòsof Jean-Piere Ducastelle, l’historiador Laurent Dubuisson o l’antropòloga Nina Kammerer. També s’hi pogueren veure ponents de casa, com ara en Jan Grau, tècnic cultural; Salvador Palomar, etnòleg reusenc i dinamitzador cultural; Gerard Pouget, professor de tabal; entre molts d’altres.

D’una banda, s’hi exposaren les experiències i les particularitats de diferents territoris, però també es posaren de manifest elements comuns relacionats amb la imatgeria festiva, a tenir en compte per a la preservació i recuperació del patrimoni cultural.

En Mateu Tres, com a president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, tingué l’oportunitat d’exposar les diferents tipologies del bestiari festiu existents als territoris de parla catalana, així com els origens de l’Agrupació del Bestiari, la tasca que desenvolupa vers el col·lectiu i la societat, així com també els diferents projectes que es troben en marxa (com ara, la Catalogació del Bestiari Festiu o la celebració del Dia Europeu del Bestiari Festiu), així com també l’oferta serveis que posa a disposició de les entitats federades.

La jornada serví per apropar llaços entre ambdues federacions per tal de treballar plegats en aquells temes que puguin resultar d’interès comú, tenint en compte que tant la manifestació dels gegants i nans, com la del bestiari festiu s’apleguen sota el mateix paraigua de la imatgeria festiva.

El Congrés serví com a plataforma per a presentar en societat el GERIF, Gremi d’Escultors i Restauradors d’Imatgeria Festiva, que ja es constituí com a associació farà un any, però que fins aleshores no s’havia presentat en societat. És la primera vegada que els escultors i restauradors s’organitzen de forma col·lectiva per a preservar, promoure i reivindicar l’ofici. Des de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya celebrem aquesta iniciativa i esperem poder-hi col·laborar.

El Congrés es complementà amb una Trobada Internacional de Geganters i Imatgeria Festiva, que ocupà la Plaça del Mercadal i els carrers adjacents.

Més informació:
http://www.mongegant.cat/unes-jornades-de-ponencies-internacionals/
https://www.tornaveu.cat/article/12095/reus-sentrega-al-congres-mon-gegant
Imatges: @mongegant