El proper diumenge, 19 de novembre, es celebra la 5a Mostra de Bestiari de Peu Rodó a Salàs de Pallars

Salàs de Pallars és un nucli rural del Pallars Jussà que ha patit, com moltes altres zones de la muntanya, una regressió demogràfica i econòmica important. Per això l’Ajuntament de la localitat ja fa uns quants anys que ha posat en marxa un projecte, anomenat Boer, per dinamitzar i revaloritzar el ric patrimoni cultural. El projecte actua en diversos àmbits però el més reeixit és la recuperació de l’antiga Fira de Bestiar de Peu Rodó, que es fa avui.

Fins les acaballes dels anys 60 del segle XX el poble feia una fira ramadera que estava considerada com la primera de Catalunya pel volum de compravenda de mules. La mecanització del camp va fer que la fira desaparegués després de gairebé 600 anys d’activitat. Però des de l’any 2003 la fira es torna a fer en una diada on, a més d’exposar animals de peu rodó, s’hi fan moltes altres activitats per difondre el patrimoni del poble com ara degustacions de cuina tradicional i una trobada d’imatgeria festiva.

Durant tot el dia diversos patis i eres del poble s’ompliran de cavalls, mules i rucs per recrear l’ambient bulliciós que es respirava a l’antiga fira. També es faran diverses recreacions històriques per explicar amb detall la importància de l’acte, que durant anys va ser el principal motor econòmic del poble i un focus d’atracció per tota la comarca. Una de les principals atraccions turístiques de Salàs de Pallars són les botigues-museu, un seguit d’establiments com ara bars, botigues i barberies que s’han mantingut intactes des de fa dècades. Avui estaran tots obertes i acolliran algunes recreacions històriques.

Salàs de Pallars és un poble reconegut per la qualitat de la seva gastronomia, que avui també es podrà descobrir. Hi haurà una mostra de productes d’ovella xisqueta, la raça autòctona del Pallars, un concurs de ratafia artesana, un mercat amb productes agroalimentaris i els restaurants del poble oferiran un menú especial de la fira.

La 5a Mostra de Bestiari Festiu de Peu Rodó

La Fira de Salàs es complementa amb la ja tradicional Mostra de Bestiari Festiu de Peu Rodó. Pels volts del migdia, una comitiva formada per Lo Sobrany, els cavallets de Salàs i els cavallets de Sant Jordi de Manresa recorreran els principals carrers de la vila (era del Prim, part alta del firal) fins arribar a la Plaça del Mercat. Allà s’hi duran a terme ballades de lluïment de les diferents figures. En acabat, les figures de peu rodó seguiran en cercavila cap a l’era de Mauri i el carrer de les Eres, on s’hi representarà el llibret teatral de Pep Coll “les morralles del Sobrany”.

És, sens dubte, una fira digna de ser visitada. S’ha tingut l’encert i la cura de respectar tot l’encant d’una fira antiga, gràcies, en part a l’entorn i a la recuperació d’alguns establiments tradicionals.

Font: Ajuntament de Salàs de Pallars, Vilaweb

Descàrregues: Programa de mà. La Fira de Salàs (XIII Diada de Rememoració de la Fira de Salàs 2017)