[OPINIÓ] El bestiari festiu per a Sant Jordi

De tots és coneguda la llegenda de St. Jordi. No començarem a narrar aquí el tradicional conte que conté tot el que es necessita per tenir els nens embadalits pendents de la narració: una innocent princesa, el valent cavaller i un perillós drac que al cap i a la fi es transforma en el protagonista de la història quant, de les gotes de sang que han brollat de la ferida, neix un roser. Un final apoteòsic que va inspirar la festa més nostrada a casa nostra on, com sempre fem els catalans, aprofitem per treure’n un benefici addicional. En va sorgir una festa on es barregen l’obsequi de la rosa amb els llibres, transformant el dia en la nostra festa dels enamorats addictes a la lectura. Tant ha agradat que fins i tot n’han pres nota a d’altres països i l’ha reprodueixen a llocs tant distants com Estats Units, Japó, Alemanya o el Regne Unit.

Però, reprenent el nostre protagonista mort pel Sant Jordi de la llegenda, tornem al drac i el seu paper. Dins la tradició popular catalana el drac simbolitza l’infern i el mal, és el servent del diable i flagell de pecadors. Recordem que sorgeix dels entremesos medievals i és una figura que pretén infondre por i respecte al poble creient. També és cert que les forces del mal atreuen molt i el drac és l’element festiu més repetit dins del bestiari.

Donat el protagonisme del drac a la llegenda i la seva presència a les festes populars era evident que la festa de Sant Jordi inspiraria actes populars on la bèstia hi seria present. I si parlem de festes populars lligades amb Sant Jordi la festa per excel·lència és la de Montblanc. Des de fa 30 anys s’hi celebra la Setmana Medieval, ja que segons recollia en Joan Amades al costumari català la vila assolada pel drac era Montblanc. La festa ha estat declarada festa popular d’Interès Turístic Nacional i el bestiari hi és present des del primer moment. Us recomanem el “Dracum Nocte” de divendres per la nit a la plaça de Sant Francesc, on les forces del mal invocaran el Drac dels Quatre Elements (http://www.setmanamedieval.cat).

Una altra de les viles on Sant Jordi s’hi celebra de forma especial és a Sant Boi de Llobregat, on des de fa 17 anys les bèsties de la ciutat i altres dracs de poblacions properes es concentren a la Pl. Catalunya i van en cercavila fins al Parc de la Muntanyeta, on acaben duent a terme una escenificació de la llegenda de Sant Jordi (http://www.santboi.cat/santjordi).

I ja per acabar, tot aprofitant que la festivitat de Sant Jordi està també vinculada al llibre, us recomanarem una de les darreres publicacions -pràcticament acabat de sortir de la impremta – en la qual el bestiari festiu n’és protagonista:

Títol: Bestiari
Autors: JuanolO, Xavier Cordomí
Editorial: El Cep i la Nansa
Col·lecció: Grups festius de Barcelona
Descripció:  Aquest tercer volum de la col·lecció Grups Festius de Barcelona aplega l’esplèndid planter de bèsties festives, de protocol, de foc, d’animació, de dansa… portades per colles de bestiari, però també per grups de diables, de gegants, esbarts, grups d’ani- mació i d’espectacles de carrer…

Si voleu que en Xavier Cordomí – un dels autors del llibre – us en signi un exemplar, us podreu adreçar a la carpa que l’editorial posarà a disposició dels lectors el dia 23 d’abril al Passeig Sant Joan número 12 de Barcelona, de 19 a 20h.

 

Si voleu més informació sobre el drac us recomanem:

 

Autor:
Jordi Mullor
Vicepresident executiu de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya