El Folklife Festival

Un dels principals objectius d’aquesta federació (així com de totes les entitats que en són sòcies) és la transmissió de la cultura d’aquest país. De fet fa pocs dies vam celebrar un acte com l’Obrim la Gàbia, en el que presentem les nostres bèsties i la cultura que les envolta al públic en general.

Ara imagineu que se’ns ofereix presentar la cultura popular catalana a un país diferent, durant quinze dies… l’oportunitat d’explicar i mostrar el que fem al món… dons ha passat.

L’Smithsonian Center ha convidat Catalunya a presentar la seva cultura popular a l’Smithsonian Festival Folklife Festival en la seva 51a edició. El certamen organitzat juntament amb la Generalitat de Catalunya i Adifolk es celebrarà al National Mall de Washington, entre el 27 de juny i el 7 de juliol.

La presència catalana s’estructurarà al llarg de quatre espais al National Mall, entre els quals destaquen un escenari d’actuacions, un espai “ateneu” per a conferències, i, entre d’altres, l’espai “rambla” per a demostracions d’artesania, dansa, i pel seguici i la imatgeria festiva.

I dins d’aquesta imatgeria festiva, com no, hi serà representat el bestiari per mitjà de tres bèsties (el Drac de l’Agrupació, la Fura de la Vegueria Penedès i  l’Arpella del barri Gòtic de Barcelona) i sis voluntaris que intentaran explicar i mostrar que és, com es mou i que significa el bestiari.

Aquesta mostra del bestiari utilitzarà diferents eines dins els paràmetres del mateix: per una banda cada dia es faran sessions on mostrarem el diferent bestiari que tenim i  tallers infantils on, utilitzant imatges de les figures que tenim per tot el país, jugarem amb els infants i els farem conèixer la nostra diversitat.

Per l’altra banda cada dia farem un cercavila amb les nostres danses i músiques, a part d’un espectacle creat per Adifolk on mostrarem l’efecte (aproximat i intensiu) d’una festa major.

En definitiva tenim una oportunitat d’or on mostrar el que fem, el que som i d’on venim a un festival amb milers de visitants i a un país on no s’acostumen a veure aquest tipus d’activitats.

Compartirem aquesta edició amb una representació d’Armènia i una mostra de moda africana.

Si voleu més informació la podeu trobar a la web del festival o a l’article de Tornaveu afegits:

Autor:
Jordi Mullor
Vicepresident executiu de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya