La passejada del bestiari festiu durant l’Smithsonian Folklife Festival

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, va ser present al 52è Smithsonian Folklife Festival, celebrat a Washington DC entre el 27 de juny i 8 de juliol.

Tot va començar el dia 26 de juny amb el muntatge i adequació de la zona on se situarien les bèsties, que es compartiría amb Gegants, Diables, l’Esbart i amb el Miquel constructor de figures que durant el festival va construir una Mulassa. Aquesta zona va ser anomenada “Imaginary figures”. És en aquest espai on es donarien a conèixer les diferents figures de tot el bestiari i es durien a terme les diferents activitats.

A partir del dia 27 de juny va començar el Folklife Festival (és un festival internacional que es realitza cada any a Washington DC per donar la cultura de diferents països al poble americà, aquest any els convidats eren Catalunya i Armènia).

Durant els dies que va estar obert el Folklife, l’Agrupació vam realitzar 2 tallers, el taller de màscares i la mostra de figures. El taller de màscares consistía en que el públic es fes la seva propia màscara de drac i el taller de mostra figures consistia en explicar al públic que és el bestiari festiu, com es porten les figures i es donava l’oportunitat de que les provessin.

També durant el Folklife vam fer l’activitat de mostra de balls, on mostràvem els balls amb les figures de bestiari, aquestes figures eren el Drac de l’Agrupació, la Fura de la Vegueria del Penedès i l’Arpella del Barri Gòtic de Barcelona.

I finalment cada dia per tancar el Folklife es realitzava una cercavila conjunta amb totes les colles i elements festius presents en el Folklife.

Però encara quedaba una sorpresa pels americans, veure en acció i amb foc a les figures de bestiari, això per temes de seguretat i que el lloc on èrem està considerat parc natural, només ho vam poder realizar un dia en tot el Folklife. Això va crear molta expectació i tothom s’interessava per quin dia seria però no va ser fins el penúltim dia que es va poder cremar.

I així vam arribar al última dia del Folklife, on vam deixar preparat tot perquè les diferents bèsties tornessin a casa.

Esperem poder repetir un altre any una experiencia similar i agraïm el tracte rebut per part de l’organització del Folklife Festival. Hem disfrutat molt!!!

Adrià Esteve, Vocal de Mèdia