Crónica XIII Trobada de Bestiari Domèstic

19 gener 2019, Castelló de la Plana.

Amb moltes novetats i incerteses van continuar amb l’organització d’una nova edició de la Trobada de Bestiari Domèstic, però malgrat tot i d’acord amb l’horari previst  les entitats participants van arribar puntualment a la plantada prevista al davant del Casal Jove del Grau de Castelló. Sols un malentès de darrera hora amb el restaurador de les Mulasses de Montblanc va impedir la seva participació. El Bou,  la Mulassa i el Griu de Vic, amb la Mulassa de Barcelona, com a entitats de bestiari, conjuntament amb els Dolçainers i Tabalaeters del Grau, el Grup de Danses Illes Columbrtes i la Muixeranga La Plana van ser els elements actius en els actes de la jornada, a més dels amfitrions   l’Haca Traca Almalafa de Castelló de la Plana i els dimonis de Botafocs

Al llarg de la plantada, es va aprofitar per concretar alguns aspectes d’intendència, de dinàmica a desenvolupar, a més de  fer petar la xerrada i  gaudir de les primeres construccions de la muixeranga convidada. L’opció de tastar vi dolçet i rotllets va potenciar encara més  gaudir dels moments inicials de la jornada

El cercavila sense foc pels carrer del voltant del  la Parròquia de sant Pere, es va desenvolupar amb tota normalitat  i va servir per a convocar a tot el veïnat a la festa que anava a seguir en el seu horari previst, amb molta  puntualitat. Es van presentar tots els actes a desenvolupar, a partir d’aquell moment, i tot seguit es va presentar la vida de sant Antoni del Porquet cantada,  amb música de corrandes, per primer cop, acompanyat per diferents balls dels dimonis de Botafocs.

 Les construccions humanes de la muixeranga i els ball de les figures de bestiari convidades va omplir de música i festa tota la plaça, amb nombrosa presència del públic i va servir per fer el ball de lluïment dels 10 anys de l’Haca Traca Almalafa, que va ser acompanyat per l’encesa de 200 bengales per part del públic.

Les  danses de la secció més menuda de Illes Columbretes van permetre als integrants de Botafocs lliurar les paperetes del sorteig dels dos  porquets a rifar entre els assistents, que van ompli d’emoció a tots els implicats. Finalment  es van lliurar uns records de la diada a totes les entitats participants.

 L’inici de la Diablera, amb la participació de totes les figures de bestiari, els Dolçainers  i els Botafocs,  va potenciar les espectatives del públic,  que estava preparat per a ballar sota els paraigües d’espurnes. La finalització del correfoc es va realitzar a la plaça Verge del Carme, amb les enceses conjuntes del bestiari i per altra banda dels dimonis. L’encesa de la foguera i un remat pirotècnic van donar el final als actes, sota els aplaudiments dels nombròs públic assistents.

Un sopar de germanor al menjador del CEIP S. Elcano va arrodonir la festa, així com les  converses imprescindible i un bureu impprovisat dels dolçainers assistents. Vam quedar de tornar-se a trobar en properes diades, arreu de les nostres comarques.

Autor:

Rafel Pérez Sorlí
Delegat Territorial País Valencià