Èxit de convocatòria al Bestiuari 2019, que ha aplegat al Parc de Sant Martí més de 50 figures de bestiari de tot el país

Dissabte 6 d’abril, la territorial de Barcelona Ciutat de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va recuperar una trobada de bestiari amb majúscules, el Bestiuari. Més de 50 bèsties de tot el país es van trobar al Parc de Sant Martí i van omplir els carrers de música i foc. Dit així sembla una trobada més, un acte més dels que es fan per tot el territori… Res més allunyat de la realitat, aquesta trobada s’ha convertit en quelcom més, segons deia la delegada territorial i vicepresidenta econòmica, Mercè Ayora, això sembla una festa major.

“Les xifres de participació són tot un èxit”,  afegeix Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari. I és que les entitats participants a la trobada han mobilitzat a més de 1.300 persones; ha calgut organitzar un equip organitzatiu i de servei d’ordre format per més de 30 persones; i la darrera estimació sobre públic assistent a l’esdeveniment es situa sobre les 15.000 persones.

Per una banda sembla que totes les entitats del barri hi volien actuar, tots volien fer alguna cosa. La Trobada s’ha fet al territori que ocupen tres barris del districte de Sant Martí de Barcelona: Verneda, Sant Martí i La Pau. No és una zona privilegiada, és una barriada treballadora que coneix la cultura de l’esforç i que té ganes de recuperar el barri pel que s’ha d’utilitzar, per viure i gaudir. Moltes de les entitats del barri han volgut fer que durant tot el dia la cultura sigui al carrer, als locals i a les places.

Per altra banda els comerciants i les escoles han volgut que fossin les bèsties les que les ocupessin a elles. Durant la setmana prèvia els aparadors i espais públics han estat farcits d’elements del bestiari, vestits, mocadors, civaders, la llista és llarga… I això si no parlem de les bèsties presents a Can Cadena, a l’Institut Salvador Seguí, entre molts altres equipaments… Sembla que tot el barri s’ha omplert de l’esperit del bestiari.

Durant tota la jornada, l’Auditori de Sant Martí també ha acollit el Curs de Formació de Responsables de Grups de Consumidors Reconeguts com a Experts, convocats per l’Àrea d’Indústria de la Delegació del Gobierno i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, Federació de Diables de Catalunya i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Unes jornades – en la qual hi havia inscrites a més de 200 persones – adreçades a la capacitació dels responsables dels grups de foc, per a l’ús d’elements pirotècnics en manifestacions festives, culturals i religioses, d’acord amb el que estableix el Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria (RD989/2015).

Una trobada de bestiari ha d’ésser quelcom més que un grup de bèsties ballant o tirant foc, necessita un esperit, un objectiu. Pensem que en aquesta trobada s’ha assolit. Com dèiem, una trobada amb majúscules, el Bestiuari.