Més de mig centenar de figures de bestiari s’aplegaran el dissabte 6 d’abril al Parc de Sant Martí (Barcelona) en motiu del Bestiuari 2019

Es preveu la implicació directa d’una trentena d’entitats i comerços del barri a les diferents activitats organitzades en el marc de la trobada. Així mateix, es preveu la participació d’una cinquantena d’associacions del món del bestiari festiu, vingudes d’arreu dels Països Catalans, amb l’oferiment d’una seixantena de figures de bestiari festiu amb pirotècnia. S’espera que només les entitats participants desplacin a més de 1.500 persones per a fer possible aquesta trobada.

El bestiari festiu és un dels elements de la cultura popular catalana més prop i genuí. Una imatgeria festiva sovint carregada de simbolisme i sempre d’una forta representativitat vers les comunitats on sorgeixen. Així, doncs, els barris, pobles i ciutats es reconeixen a través de la seva icona zoomòrfica: des de les tradicionals àligues, bous, cucaferes, dracs, mulasses o víbries, fins a una multitud de noves tipologies de figures sorgides a les darreres dècades, sota el paraigua de la imaginació i la creativitat, i que abasten totes les espècies.

A la ciutat de Barcelona es duen a terme dues grans concentracions de bestiari. Per una banda, hi són presents al correfoc infantil de Santa Eulàlia; per altra banda, també s’hi apleguen en el marc de les Festes de la Mercè. Malgrat ser festivitats de gran magnitud, es posa de manifest que en ambdues trobades únicament hi ha representades les colles de bestiari festiu de la ciutat.

L’any 2007 s’organitzà la primera edició del “Bestiuari”, una macro trobada que va aplegar pels carrers i places del barri del Poble Nou a prop d’un centenar de figures de bestiari festiu d’arreu dels Països Catalans.

Tot recollint aquestes inquietuds d’obertura i acollida, amb la voluntat de reunir elements de bestiari festiu d’aquí i d’allà, la delegació territorial de Barcelona Ciutat de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha volgut recuperar aquell espai de trobada de gran format a la ciutat comtal. Com que el “Bestiuari” recull tots aquests valors en el món del bestiari festiu, s’ha volgut conservar el mateix nom de l’activitat, essent plenament conscients que ens situem a l’equinocci de primavera.

Programa d’actes

Dissabte 6 d’abril de 2019, Parc de Sant Martí

 • 10:00 Plantada de Bèsties de ciutat de Barcelona
 • 11:00 Espai familiar. Tallers i activitats per a la mainada
  A càrrec de: Casal de Via Trajana, Institut Bernat Metge, Escola Arc de Sant Martí, Escola La Pau, Escola els Horts, Escola La Palmera, Institut Salvador Seguí i Escola sardanista La Palmera
 • 12:00 Cercavila de cultura popular i ballades de lluïment
  A càrrec de: tabalades, Espiadimonis de Sant Martí, Drac Trajana, Escola Sardanista la Palmera, Cuca de l’escola Els Horts
  Recorregut : Agricultura, Huelva, Treball, Plaça de la Gàbia
 • 19:00h Correfoc Bestiuari, amb la participació de més de 50 figures de bestiari festiu amb pirotècnia
  Sortida del Parc de Sant Martí i arribada a la Plaça de la Gàbia Recorregut : Carrers Menorca, Agricultura, Huelva, Cantàbria, Guipúscoa, Provençals i Huelva
 • 20:30 Ballades de lluïment, a la Plaça de la Gàbia
 • 21:30 Final de festa, a la Plaça de la Gàbia

Podeu consultar el programa d’actes complet i el llistat de figures participants en els següents enllaços: