L’Agrupació del Bestiari Festiu impulsa un projecte innovador que apropa la tecnologia 3D a la cultura popular, en col·laboració amb la Fundació PuntCAT

Amb aquest projecte, es pretén apropar la tecnologia 3D a la cultura popular, com a eina de documentació, conservació i promoció del patrimoni cultural material.

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya rebrà una aportació econòmica per part de la Fundació PuntCat per al finançament d’aquest projecte, a l’haver estat aquest seleccionat dins la Convocatòria Oberta de Projectes.

El projecte de Digitalització en 3D de figures de bestiari festiu

La història avala que la conservació dels elements d’imatgeria festiva no és tasca senzilla. Sovint som coneixedors de la desaparició d’elements festius a causa del seu deteriorament, per un accident, o bé simplement per manca d’interès prolongat en el temps per part dels col·lectius i/o les institucions. Davant l’amenaça de pèrdua de figures per abandonament o per simple accident, l’objecte d’aquest projecte pretén facilitar l’aplicació de noves tècniques basades en tecnologia 3D que contribueixin a la conservació i recuperació del patrimoni material. L’obtenció d’imatges en 3D obre la porta a que aquestes siguin usades en el procés constructiu de rèpliques de caràcter parcial o complet.

Per altra banda, es considera necessari renovar els llenguatges que permetin apropar la cultura popular als nous públics, així com també promoure la irrupció de la cultura popular catalana a les escoles i instituts, a les comunitats de makers i als apassionats de la tecnologia 3D de forma lliure i oberta.

El projecte Digitalització en 3D de les figures de bestiari festiu pretén:

  1. Contribuir a la pervivència dels elements de patrimoni material aplicant tècniques basades en 3D que, a partir dels fitxers digitals obtinguts, permetin la recuperació i la replicació d’elements festius per mitjà de tècniques constructives modernes
  2. Promoure i afavorir la interacció amb els nous públics, per mitjà d’eines i llenguatges innovadors, tot apropant la cultura popular a les comunitats digitals i de makers
  3. Incorporar elements d’innovació tecnològica a la cultura popular i tradicional catalana
  4. Facilitar l’accés al patrimoni cultural de forma universal i lliure

Per a fer-ho possible, es durà a terme:

  • Procés de digitalització massiu, d’entre 100 i 200 figures de bestiari festiu i posterior tractament de fitxers
  • Posada en marxa d’un arxiu digital per a emmagatzemar els fitxers en alta resolució, amb finalitats de recerca i recuperació.
  • Posada en marxa d’un directori digital adreçat al públic en general, amb accés als fitxers en baixa resolució, per a ser consultats i usats amb finalitats no comercials ni lucratives.

Segons estimacions obtingudes durant el procés de catalogació del bestiari festiu, s’estima que arreu dels Països Catalans hi poden haver més de 2.000 elements en actiu. Per raons pressupostàries i logístiques, resulta gairebé utòpic voler arribar a tot el col·lectiu complet. Aquest projecte permet incorporar en primera instància un mostreig d’elements de bestiari festiu d’arreu dels territoris de parla catalana, fent especial èmfasi en aquells elements que puguin tenir més antiguitat o risc de pèrdua.

La Convocatòria Oberta de Projectes

La Fundació PuntCAT obrí el passat 28 de gener una convocatòria de projectes per a aquelles entitats sense ànim de lucre que necessitessin un ajut per a desenvolupar projectes amb contingut o estructura digital. Un total de 102 entitats van presentar 111 projectes dins dels terminis fixats per la convocatòria, dels quals 83 complien els requisits demanats a les bases del ajuts. Els perfils d’aquestes entitats són molt variats: des d’entitats pel foment de la llengua catalana a universitats que aposten per la innovació tecnològica; des d’associacions pel foment de les tradicions catalanes a Fundacions que treballen en el camp de l’art i el disseny.

La convocatòria oberta de projectes està dotada amb un pressupost de 160.000€. Les 83 candidatures finalistes han sol·licitat ajuts per un import total de 2.044.668,74€. Els resultats del procés d’avaluació s’han fet públics aquest dijous 16 de maig durant l’acte de presentació de l’Observatori.cat. El Jurat ha estat format pel President de la Fundació puntCAT, en Carles Salvadó; la Karma Peiró, periodista especialitzada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i Albert Cuesta, periodista, analista i conferenciant especialitzat en TIC.

Valoració i declaracions

Per a Mateu Tres, president de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la col·laboració amb la Fundació PuntCAT és una molt bona notícia per a tota la cultura popular. Ja que ha esdevingut el tret de sortida d’aquest projecte, que lliga la tradició amb el futur en la vessant divulgativa, de documentació històrica, però també en les tècniques constructives i reparatives d’imatgeria festiva que s’aplicaran al futur.  Sobre la col·laboració amb la Fundació PuntCAT manifesta que “hem rebut la notícia de què el projecte havia estat guardonat amb molta il·lusió i un força sorpresa”. I afegeix “el que més ens ha sorprès ha estat l’interès que ha despertat aquest projecte tant al propi jurat com al patronat de la fundació. No esperàvem que tingués tan bona acollida”.

I conclou “No som capaços d’imaginar-nos l’impacte que podrà tenir tota aquesta tasca de documentació en el futur a diferents àmbits. Des de permetre recuperar mitjançant noves tècniques constructives algunes figures malmeses o perdudes, fins a la recreació virtual de cercaviles i seguicis per apropar la cultura a nous públics i a col·lectius que no tenen l’oportunitat de viure la festa en primera persona”.

(Foto de portada: Membres del Jurat de la Convocatòria Oberta de Projectes de la Fundació PuntCAT i representants dels vuit projectes guardonats)