Neix Festarium, una app per afavorir els intercanvis entre colles

Portada Festarium
Javi Martínez, creador de l'app Festarium
Javi Martínez, creador de l’app Festarium

“Gestionar una colla són moltes hores i, si t’ho posen fàcil, millor”. Aquesta és la principal premissa de Javi Martínez, programador i creador de Festarium, una app gratuïta que facilita els intercanvis entre entitats de cultura popular. La plataforma, estrenada el passat 15 de febrer, és un espai en el qual les associacions poden anunciar les seves activitats i demanar si necessiten la participació d’altres colles. 

Ara farà aproximadament vuit mesos que Javi Martínez va començar a treballar en aquest projecte. La idea li va sorgir un dia parlant amb un conegut que buscava altres grups de foc per fer un intercanvi. “Ens vam adonar que hi havia massa canals de comunicació (com Facebook, Instagram, Twitter o els mateixos correus electrònics) i que en cap d’ells la informació estava actualitzada“. A partir d’aquí, a Martínez se li va ocórrer crear un únic canal per gestionar millor tots els esdeveniments i, a la vegada, oferir a les colles l’oportunitat de conèixer altres grups del territori.

Passos senzills per publicar una activitat

Festarium funciona de la següent forma: Una entitat que està buscant altres colles per fer un intercanvi publica un nou esdeveniment al calendari. Per fer-ho, ha d’indicar el tipus d’acte (cercavila, correfoc, tabalada o festival d’enceses), el nombre de colles que està disposada a convidar i la seva proposta d’intercanvi (per exemple, pagar la pirotècnia i el sopar del grup o fer-se càrrec del seu transport). A partir d’aquí, qualsevol associació que estigui interessada a participar pot apuntar-se a l’activitat. Abans però, també haurà d’haver proposat un acte.

Un dels apartats interessants de l’app és que té un llistat actualitzat amb la informació de contacte (telèfon i correu electrònic) de totes les entitats que participen en la plataforma, la qual cosa permet estar en contacte directe amb els responsables de cada colla.

Una aplicació viva

Primeres colles inscrites a l'app Festarium
Primeres colles inscrites a l’app Festarium

El projecte impulsat per Javi Martínez està pensat inicialment per a grups de diables i bestiari. Més endavant, està previst que l’aplicació s’obri a altres colles de cultura popular com poden ser els gegants. En aquests moments, com que és una plataforma tan recent, el seu creador prefereix acabar d’ajustar-la als gustos dels seus usuaris. Per aquest motiu, tothom qui ho desitgi, podrà reportar errors o sol·licitar noves característiques per a l’aplicació.

Festarium és una app que s’ha pogut crear gràcies a la col·laboració de diferents colles de foc (provinents principalment de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, però també de l’Agrupació del Bestiari) que, entre els mesos d’agost i gener del 2019, es van apuntar al projecte i van anar fent proves amb la plataforma per saber què funcionava, què no i aportar millores. Ara que l’app ja està llesta (falta la versió d’iOS, que sortirà en un mes), només cal que les colles de foc s’hi apuntin i afegeixin els esdeveniments que tenen preparats per aquest any.

L’origen de la festa

El nom Festarium conté el sufix -arium, que en llatí significa “lloc per guardar coses”. En aquest cas, el nom de l’app significaria “lloc per guardar la festa”. L’aplicació, en aquest sentit, vol ser un punt de trobada, l’origen de la festa, ser l’eina que fa més fàcil la gestió de l’associació.