Els dracs gegants de Catalunya: coneix quins són i les seves dimensions

Drac Olivé

El drac és la bèstia festiva més nombrosa de Catalunya. N’hi ha molts i de molts tipus. En total, al territori català se’n comptabilitzen més de dos-cents. Aquesta figura, que sol ser de color verd i es representa amb dues ales, té simbologies diverses depenent del seu lloc d’origen.

Com explica l’etnòleg Xavier Cordomí al llibre Bèsties de festa!, als països del nord, en les cultures celta, germànica i escandinava, el drac és el guardià del tresor, és a dir, del grial. En els territoris del sud, marcats per les influències grecoromanes i judeocristianes, el drac representa les forces incontrolades de la natura i, també, el mal en essència.

Avui dia, a Catalunya, els dracs formen part d’un patrimoni cultural molt ric. Es tracta de figures singulars que tenen, cada una d’elles, una història. La majoria d’aquestes bèsties són relativament noves, ja que es van construir a partir de la recuperació de la democràcia a Espanya, és a dir, a finals dels anys setanta com també al llarg dels vuitanta.

D’entre tots els dracs que hi ha actualment, existeixen alguns que destaquen pel seu gran volum. Són dues vegades més alts que una persona, la seva llargada sobrepassa els dos metres i, per portar-los, es necessita la força de diversos portants. A continuació podeu conèixer els dracs més gegants de Catalunya:

El Caramot del Vendrell 

Caramot del Vendrell
Foto: Caramot del Vendrell / Font: Joan Vicente Plana

El drac més llarg i el que més pesa de Catalunya és, sense cap mena de dubte, el Caramot del Vendrell (1984), el drac de foc més gran d’Europa i un dels més grans del món. Pesa 750 kg i fa més de 20 metres de llargada. El seu cos està compost per quatre grans vagons articulats, fets de fibra de vidre i ferro, que faciliten el moviment de la figura.

Puces del Vendrell

En les sortides del Caramot l’acompanyen quatres bèsties ben especials, es tracta de quatre puces!

Lo Marraco de Lleida

Lo Marraco de Lleida
Foto: “Lo Marraco” de Lleida / Font: Núria M. Torrebella

Pel que fa a l’alçada, el drac Marraco de Lleida (1907) és un dels més alts de Catalunya. Mesura 3,75 metres d’alt i en fa 8,5 de llargada. El Marraco inicial va néixer el 1907, encara que no és el que hi ha actualment. Al llarg d’un segle se n’han fet diferents versions. L’última és del 1993, es tracta d’una rèplica de fibra de vidre feta a partir del Marraco del 1957.

Drac Olivé d’Olesa de Montserrat 

Drac Olivé Olesa de Montserrat
Foto: Drac Olivé d’Olesa de Montserrat / Font: Facebook UEC d’Olesa de Montserrat

El Drac Olivé d’Olesa de Montserrat (2003) és un altre dels dracs gegants de Catalunya. Pesa 500 kg, fa 3 metres de llargada i 2,5 m d’alçada. Com a curiositat, durant del projecte d’escaneig en 3D de les figures de bestiari aquesta bèstia es va haver de desmuntar per poder escanejar bé cadascuna de les seves parts. El Drac Olivé està fet de ferro, porexpan i fibra de vidre.

L’Entxuscat de Molins de Rei

Entxuscat
Foto: L’Entxuscat / Font: Gut frozen yogurt

“Bèstia de bèsties, nascut de la rauxa amb figura imponent, l’Entxuscat de Molins de Rei”. Amb aquesta frase se sol presentar l’Entxuscat de Molins de Rei (2004) en les diverses sortides que fa. Es tracta d’una figura composta per un esquelet de fusta i ferro, recoberta per una malla metàl·lica de galliner i feta amb escuma de poliuretà. Pesa 450 kg, fa 8 metres de llargada i 3,5 m d’alçada.

Segons diuen els seus portants, l’Entxuscat és una bèstia de foc molt entranyable, quan no està carregada amb pirotècnia, és molt propera als infants, però un cop encesa és molt ferotge.

(Foto: Drac Olivé / Font: Facebook UEC d’Olesa de Montserrat)