Renovació o cancel·lació: les noves propostes per celebrar les festes majors

cartell corretossino

Enguany, a causa de la pandèmia del coronavirus, les festes majors de tot Catalunya s’han hagut de reformular. Les celebracions que han caigut durant el confinament s’han festejat virtualment, mentre que les festes que tindran lloc a l’estiu hauran de tenir un altre format de l’habitual per limitar les concentracions de ciutadans.

Actualment són moltes les qüestions que sorgeixen entre els ajuntaments a l’hora de preparar les festes dels seus municipis. Per mirar de trobar diferents solucions, i aconseguir que una altra festa major sigui possible, la Diputació de Barcelona ha publicat una sèrie de recomanacions basant-se en casos d’altres localitats.

Activitats recomanades per a la difusió de cultura popular

  • Vídeos: La Diputació de Barcelona, a partir de les iniciatives dels municipis d’arreu de Catalunya, proposa publicar vídeos (en directe o en diferit) per viure la festa major des de casa. Per exemple, fer una presentació d’un llibre o publicar una recepta de menjar tradicional. També es pot oferir en directe la lectura del pregó (com en el cas de la Festa Major de Tàrrega).
  • Visites en línia: Un altre format que funciona molt bé són les exposicions en línia, com la Mostra de Dracs i Bèsties de Foc per la Mercè, que es pot veure en 360º, o les visites virtuals a museus o altres espais històrics del municipi.
  • Imatges d’arxiu: També està la proposta de recuperar vídeos i fotos d’arxiu d’altres edicions de la festa major. A partir d’aquest material es poden fer nous reportatges per rememorar fets destacats de les celebracions d’altres anys. Una altra opció és elaborar material audiovisual sobre la història, el patrimoni i la tasca dels arxius municipals, a través de les televisions locals.
  • Mapping: Finalment, també està la proposta de fer projeccions de vídeo mapping en espais de grans dimensions, que permetin respectar les distàncies de seguretat o que es puguin retransmetre en directe.

Valoracions d’una festa major confinada

Una festa major passada que ja es va celebrar virtualment és la de Tàrrega, que va tenir lloc del 13 al 17 de maig. Els diferents col·lectius del municipi es van posar d’acord per mostrar a través de les xarxes socials i dels balcons de casa l’esperit de la Festa Major de Maig. Es va fer un castell de focs, que es va poder veure des de casa, es van fer actuacions musicals en línia i es van reproduir vídeos d’edicions passades.

En el cas del bestiari festiu, Beatriu Armengol, presidenta de l’Associació Cultural Guixanet, explica que es van fer els mateixos actes que l’entitat organitza cada any però a través de les xarxes socials. Per exemple, es va emetre un vídeo amb el ball de l’àliga a l’hora i el dia que normalment balla. En el cas de la Nit del Tararot, es va emetre un resum de l’any anterior, com també altres vídeos relacionats amb aquesta festa.

“En general la valoració va ser molt positiva, no ens esperàvem tantes visualitzacions dels actes”, explica Armengol. De fet, en poc més de 15 dies el nombre de seguidors del compte d’Instagram @fmtarrega va passar de 800 a més de 3.100. A més, es van sumar més de 15.000 visualitzacions durant les diferents activitats organitzades. “La gent va estar molt contenta de poder gaudir la festa major a través de les xarxes”, afegeix Armengol.

L’Agrupació del Bestiari, disposada a col·laborar

El president de l’Agrupació del Bestiari, Mateu Tres, en un article publicat a Xarxanet, posa èmfasi en el fet que a causa de la pandèmia s’estan cancel·lant moltes activitats culturals. Tres considera que hi ha altres opcions abans d’anul·lar els actes, com celebrar les festes a través de les xarxes socials o programar actes de petit format, amb mesures de seguretat i higiene.

“El sector del bestiari festiu estem preparats i disposats a col·laborar amb qui calgui perquè no es deixi de celebrar cap festa major al nostre país”, afirma Tres, i afegeix que l’actiu més important són les persones que formen part dels col·lectius, les que mantenen vives les tradicions i costums.