Article de Sant Joan: Una revetlla reinventada

Encesa Ball d'Enveja

Aquest any, a causa de la crisi de la Covid-19, la revetlla de Sant Joan s’haurà de celebrar d’una manera diferent. Les fogueres i les aglomeracions de més de vint persones estaran prohibides, amb la qual cosa les festes hauran de tenir un caràcter més familiar.

Per primera vegada les platges o el nucli antic dels municipis deixaran de ser l’escenari d’aquesta festivitat i passaran a ser-ho els terrats, els balcons i les terrasses. Es podrà encendre pirotècnia, sí, però tenint en compte algunes mesures de seguretat, com per exemple, no compartir les metxes ni altres estris semblants.

Un Sant Joan sense fogueres, sense dubte, es farà estrany a Catalunya. Com explica el folklorista Amadeu Carbó, aquestes formen part del patrimoni immaterial d’aquest país. “És el ritual més antic que coneixem”, afirma, i afegeix que no hi ha una base històrica que expliqui quan es van començar a fer.

Per Carbó, el principal aspecte que diferenciarà aquesta revetlla de Sant Joan de totes les altres és que les persones s’hauran de reinventar. “No podrem fer els rituals de sempre, però ho podrem celebrar d’altres maneres”, assegura. En aquest sentit, posa èmfasi en el fet que celebrar és una actitud i que, per tant, depèn de la disposició de cadascú.

Les Roquetes i l’aniversari de la seva Dragona

Un exemple de revetlla de Sant Joan reformulada és la que se celebrarà a les Roquetes, una entitat singular de població que pertany al municipi de Sant Pere de Ribes (el Garraf). Des de l’any 1973 s’hi fa coincidir la revetlla i el dia de Sant Joan amb la Festa Major del poble. Enguany, però, la festa no se celebrarà al carrer sinó a través de les xarxes socials, mitjançant plataformes com Youtube i Canal Blau TV, és a dir, la televisió pública del Garraf.

Dragona de les Roquetes
Dragona de les Roquetes

Com a acte destacat d’aquesta revetlla de les Roquetes hi haurà l’emissió d’un piromusical a les onze de la nit el dia 23 de juny a través del canal de Youtube Viu Sant Pere de Ribes. Una altra activitat destacada que es farà el mateix dia i des del mateix canal serà l’emissió d’un vídeo recopilatori sobre els 25 anys de la Dragona de les Roquetes. Precisament aquest 2020 la bèstia festiva està d’aniversari i, per celebrar-ho, a les set de la tarda s’emetrà aquest vídeo.

Com destaca la cap de colla de la Dragona, Maria Lluïsa Fernández, la celebració d’aquesta efemèride s’ha hagut de reformular a causa de la pandèmia. “Des de l’organització ens van proposar fer aquest vídeo, crec que és la primera vegada que fem una cosa així, esperem que agradi”, afirma. Una altra mostra de celebració d’aquest aniversari ha estat la publicació de la història de la colla de la Dragona al programa de Festa Major.

El veritable festeig, però, estava previst pel mes d’abril, amb una trobada en la qual havien de participar 14 dracs. “Pensàvem fer per primera vegada a les Roquetes un correfoc només de bèsties”, afirma Fernández. La cap de colla de la Dragona afegeix que la festa s’haurà de deixar pel mes d’abril del 2021 i lamenta que s’haurà de tornar a fer la feina de contactar amb totes les colles i concretar dies i horaris.

Pirotècnia i internet

La revetlla de Sant Joan no només són fogueres i mostres de cultura popular, també és pirotècnia. En aquest cas enguany, a causa del confinament, no estava clar si aquest Sant Joan es podrien tirar petards. Al final però, amb una sèrie de precaucions es podrà fer.

Cartell promocional de la Pirotècnia Estalella
Cartell promocional de la Pirotècnia Estalella

Manel Estalella, gerent de la Pirotècnia Estalella, explica que en general, des de la fàbrica estan satisfets perquè la revetlla finalment serà una realitat, encara que la pandèmia afectarà en les vendes. De fet, afirma que aquest any, des del sector de la pirotècnia es preveu una caiguda al voltant del 25%.

“En general estem contents”, assenyala Estalella, ja que des de l’1 de juny es van començar a vendre coets. També explica que molta gent s’ha anticipat per evitar cues i aglomeracions en els punts de venda i ha encarregat la seva compra a través d’Internet per després passar-la a recollir a la botiga física.

Precaucions dobles

Des de fa anys l’Agrupació del Bestiari forma part del grup de treball “revetlles amb precaució” del Departament d’Interior. Hi pertany com a representant de la cultura popular i assessora i fa propostes sobre seguretat relacionades amb els actes culturals que fan ús de la pirotècnia durant la revetlla.

Cada any, pel mes de març, es fa una reunió amb diferents organismes i entitats per traçar la campanya d’aquest any i valorar la de l’any anterior. Hi participen diferents representants de la Generalitat, dels cossos de seguretat i de la sanitat. Enguany, però, a causa de la pandèmia la posada en comú es va fer per correu electrònic.

Les principals conclusions que es van extreure són que aquesta revetlla s’hauran de prendre mesures de protecció dobles, tant per a la Covid-19 com per a l’ús de pirotècnia. Per exemple, si es tiren petards, no es pot utilitzar el gel hidroalcohòlic. No estan permeses les aglomeracions de gent ni els grups de més de vint persones i es recomana evitar compartir menjar i estris a l’hora dels àpats. Podeu consultar més informació en la següent infografia:

(Foto principal: Encesa del Ball d’Enveja, que cada 23 de juny a Vilanova i la Geltrú recrea la llegenda de la Torre d’Enveja amb un espectacle de foc i música / Font: Facebook Ball d’Enveja)

Precaucions Sant Joan 2020
Precaucions Sant Joan 2020