La Festa Major de Santa Anna del Vendrell no comptarà amb els actes habituals de cada any

El Cabrot Petit del Vendrell

Enguany, la crisi causada per la pandèmia del coronavirus ha afectat la celebració de les festes majors de molts municipis de Catalunya. Algunes localitats han optat per suspendre tots els actes i d’altres han preferit seguir amb la festa i organitzar activitats simbòliques a través de les xarxes socials o de plataformes com Youtube.

En el cas del Vendrell, la celebració de la Festa Major de Santa Anna penja d’un fil. Els seus organitzadors, coneguts al municipi com a Administradors, han dimitit aquesta setmana. Un dels motius és perquè les propostes que han fet per realitzar els actes de manera adaptada no han acontentat les colles de cultura popular de la vila, encara que també hi ha altres raons. Ara falta saber si les diferents entitats de cultura popular del municipi prepararan algun tipus d’esdeveniment alternatiu els dies en què estava prevista la festa, és a dir, entre el 25 i el 27 de juliol.

Els Administradors del Vendrell consideren que s’han trobat amb “poca col·laboració per a buscar solucions per part d’algunes entitats i dels cossos de seguretat i protecció civil” i per “la falta de presa de decisions per part dels responsables polítics de l’Ajuntament del Vendrell”. Així ho han afirmat a través d’un comunicat publicat el passat dijous 18 de juny a la nit.

La notificació es va fer pública després que la Comissió de Cercavila enviés un comunicat el mateix dia anunciant la seva decisió de no actuar per la Festa Major de Santa Anna. En el missatge al·legaven la dificultat de dur a terme les seves actuacions amb mascareta i tenint en compte la distància de seguretat recomanada. També parlaven de la impossibilitat de mantenir les mesures de seguretat recomanades per les autoritats sanitàries en grups de risc com són les colles infantils i algunes colles d’adults.

La Comissió de Cercavila del Vendrell és una entitat que té un pes important a la vila, ja que està composta per nombroses associacions de cultura popular del municipi (hi formen part els balls, la imatgeria, la colla castellera i la banda de música). Després del comunicat dels Administradors de la Festa Major, una altra entitat de pes que també s’ha pronunciat sobre el tema ha estat la Comissió de Foc del Vendrell, formada per més de deu colles de bestiari i pel Ball de Diables i el Ball de Diablons.

En aquest cas, la Comissió de Foc ha anunciat aquest divendres 19 de juny la seva decisió de no actuar en els actes proposats per la Festa Major de Santa Anna 2020 perquè no hi podran participar totes les colles que normalment surten cada any, tant les de foc com les de la Cercavila del matí. Argumenten que “la Festa Major és patrimoni de la vila i en el moment que alguna entitat o col·lectiu no pot participar-hi, deixa de tenir sentit”.

A partir d’ara caldrà veure en un futur si es farà alguna activitat, ni que sigui virtual, per la Festa Major de Santa Anna. De moment les colles de cultura popular no hi participaran com ho feien normalment, ni que sigui de forma adaptada, ja que com han comunicat no ho han vist viable.

Després de tot, des de la Comissió del Foc expliquen que no volen tirar la tovallola i que algun acte faran per Santa Anna com, per exemple, treure els dracs al carrer. La Comissió de Cercavila, per la seva banda, també ha anunciat que prepararà una sèrie d’actes simbòlics.

Pel que fa als Administradors, expliquen que no ha sigut només el comunicat de la Comissió de Cercavila el que els ha fet dimitir, sinó un conjunt de casuístiques més. “Després de dos mesos treballant perquè es pugui celebrar la Festa Major en un format excepcional, tenint en compte la situació actual, ens hem trobat sols i desprotegits per part de l’Ajuntament”, afirmen fonts dels Administradors d’enguany.

(Foto: L’any passat el Cabrot Petit del Vendrell va participar per primera vegada a les Festes de Santa Anna. Aquest any no ho podrà fer de la mateixa manera / Font: Facebook el Cabrot del Vendrell)