Cinquanta bèsties festives de Barcelona porten la imaginació al Born

Sagresaure

Aquestes festes de la Mercè 2020 el Born Centre de Cultura i Memòria es convertirà en un cau de bèsties. Mai millor dit: del dijous 10 de setembre fins al dissabte dia 26 s’hi exposaran més de cinquanta figures de bestiari festiu. Hi haurà dracs, cavallets, un gos de tres caps, un mosquit tigre i, fins i tot, un dofí. Només els més atrevits podran endinsar-se en aquesta exposició de fantasia pensada per portar un bocí de Festa Major a les barcelonines i als barcelonins.

La mostra, que durarà dues setmanes, ha estat organitzada per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i per l’Ajuntament de Barcelona. Està oberta a tots els públics i es podrà visitar de dimarts a diumenge de 10 a 20 hores. Per accedir-hi no cal demanar cita prèvia, encara que l’aforament al Born serà limitat. Com a mesura de prevenció davant la Covid-19 serà obligatori portar mascareta, respectar les distàncies de seguretat i rentar-se bé les mans.

Novetats: una mostra virtual, un reportatge i una aplicació

Per apropar la imatgeria festiva als ulls de tothom, com a novetat d’aquest any hi haurà la possibilitat de visitar l’exposició de forma virtual. A través de les webs de l’Agrupació del Bestiari i del Born CCM es podrà accedir a un enllaç des d’on es podrà veure la mostra mitjançant qualsevol pantalla. Així l’usuari tindrà l’oportunitat de conèixer de més a prop cada una de les figures i, a la vegada, llegir amb més calma la seva descripció.

Una altra de les novetats d’aquest any és que es farà un reportatge sobre la mostra. El reporter Pau Benavent, especialitzat en cultura de proximitat, donarà a conèixer les vivències, les curiositats i algunes anècdotes de les bèsties exposades al Born. El que havia sigut presentador de programes com La Sonora o Tria33 de TV3 farà una lectura enriquidora d’aquesta mostra de bestiari i en permetrà conèixer l’essència. El document audiovisual es publicarà durant les festes de la Mercè a través de les xarxes socials de l’Agrupació del Bestiari.

Finalment, la tercera novetat d’aquesta edició serà la presentació el dimecres 16 de setembre d’una aplicació de realitat augmentada dirigida a infants de quatre a nou anys. L’app, titulada Digibestial, conté una sèrie de cromos digitals sobre les bèsties barcelonines. Clicant cada un d’aquests cromos l’usuari pot accedir a una pantalla que conté informació més detallada de la figura en qüestió, amb fotografies, vídeos i una petita descripció.

L’aplicació, a més, també ofereix la possibilitat de veure en tres dimensions les figures de bestiari festiu. Per fer-ho cal descarregar-se els cromos prèviament des de la pàgina web de l’Agrupació del Bestiari i, posteriorment, imprimir-los en paper. Cadascun d’aquests cromos tenen un patró que permet reconèixer la figura mitjançant l’aplicació. Si s’enfoca amb la càmera del mòbil el cromo de qualsevol bèstia, es pot veure a la pantalla la figura en tres dimensions.

Commemoració dels 700 anys del Corpus de Barcelona

L’exposició “Dracs i bèsties festives de Barcelona” no serà l’única activitat de cultura popular que es farà al Born CCM per les festes de la Mercè. Els mateixos dies en què duri la mostra es podrà visitar a la Sala Castellví una decoració d’art floral elaborada per la Casa d’Oficis de Barcelona Activa. El seu treball commemorarà que aquest 2020 fa exactament 700 anys que es va celebrar a Barcelona la primera processó del Corpus Christi de la que es té coneixença. L’ornamentació que es prepari anirà acompanyada d’una sèrie de plafons informatius que permetran conèixer l’origen d’aquesta festa i la història dels elements que en formen part.

Per complementar aquesta informació, a més, s’han programat tres xerrades a la Sala Moragues del Born. Dimarts 15 de setembre, a les 18.30 h, l’antropòleg Josep Fornés, farà una ponència titulada Fa 700 anys que la festa passeja a Barcelona. Dijous 17 de setembre, a la mateixa hora, el folklorista Amadeu Carbó presentarà el llibre Corpus. La festa de les festes. Finalment, dimarts 22 de setembre, també a les 18.30 h, Carbó farà una xerrada que s’anomena De la processó del Corpus al Correfoc. L’aforament d’aquests tres actes és limitat, és per aquest motiu que es recomana reservar les entrades a través del correu mercebcn2020@bestiari.cat o bé a través de la pàgina web del Born CCM.

(Foto: El Sagresaure de Dracs, Diables i Gegants de la Sagrera al Born CCM / Autor: Pep Herrero)

Cartell Exposició Bestiari Born
Cartell Exposició Bestiari Born