Dijous 17 de setembre: presentació del llibre ‘Corpus. La festa de les festes’ a càrrec d’Amadeu Carbó

Amadeu Carbó

Dijous 17 de setembre a les 18.30 h, al Born Centre de Cultura i Memòria, hi haurà la presentació del llibre Corpus. La festa de les festes a càrrec de l’autor, Amadeu Carbó. Hi ha inscripció prèvia. Per reservar les entrades es pot fer a través del correu mercebcn2020@bestiari.cat o bé a través de la pàgina web del Born CCM.

Presentació: 

A Corpus. La festa de les festes el folklorista Amadeu Carbó ens explica, de forma molt clara i divulgativa, el perquè, el significat i l’origen d’una festa que està considerada “la festa de les festes”.

L’ou com balla, les catifes de flors, les enramades, els gegants, l’àliga, el drac, els diables, els cavallets cotoners… tots els elements i expressions que participen de les nostres festes populars actuals tenen una part molt important dels seus orígens en una gran festa que l’any 2020 celebra 700 anys d’història a Barcelona: la processó del Corpus Christi, un esdeveniment solemne i espectacular que va ser instituït al segle XIV com a exaltació pública de l’eucaristia i que va traspassar el seu significat religiós per convertir-se en la gran festa del poble.

Desapareguda durant uns anys i recuperada el 1992, avui en dia la celebració del Corpus forma part del calendari festiu de la ciutat i té dues parts ben diferenciades: la desfilada del Seguici Popular de Barcelona amb elements d’imatgeria festiva, música i danses, i la processó del Corpus Christi de la seu, de caràcter estrictament religiós.

Corpus està estructurat en breus capítols que fan un recorregut cronològic per les diferents etapes que la festa ha viscut al llarg dels segles, des dels seus inicis al segle XIV i el seu consolidament, fins a la desaparició a partir del 1979 i la recuperació l’any 1992. Es fa a través d’uns relats ben curiosos que descriuen el seu protocol i la imatgeria festiva.

Corpus és una nova proposta de la Col·lecció l’Ermità, un llibre amè, rigorós i ben il·lustrat, amb dites populars i un interessant recull de textos històrics que ens donaran una visió més completa d’aquesta extraordinària celebració.

La presentació del llibre comptarà amb una glossa que ha fet sobre l’obra el director de comunicació i relacions institucionals de l’Arquebisbat de Barcelona Ramon Ollé.