Neix una nova bèstia a Molins de Rei, el nadó de l’Entxuscat

Nadó de l'Entxuscat

El passat dimecres 23 de setembre es va presentar a Molins de Rei una nova bèstia. Es tracta del fill de la dragona l’Entxuscat, la figura festiva que des del 2004 omple de foc els carrers d’aquesta vila del Baix Llobregat.

La nova bèstia és una rèplica de la seva progenitora però sense ser tan ferotge. No té ullals ni urpes i a la boca porta un xumet. La figura està feta amb els mateixos materials que la mare, és a dir, amb una estructura de ferro i roba de sac, i també es porta amb rodes. La colla la va encarregar a uns artistes que construeixen figures i decorats a Madrid perquè aquí Catalunya els fabricants que van consultar només treballaven amb fibra de vidre.

Com a aspecte innovador de la figura, té un inflamador elèctric amb un disparador remot que permet encendre totes les parts de la bèstia (morro, ales i cua) a la vegada.

Una bèstia molt demandada

Emma Saura, portaveu de la colla, explica que el projecte del nadó de l’Entxuscat va néixer a finals del 2018. “Hi havia molts nens que demanaven una bèstia petita al municipi i, aprofitant que la bèstia era femella, vam fer que tingués un ou el 2019“. Aquest ou es va presentar per la Festa Major de l’any passat i aquest any, per les mateixes dates, es volia fer eclosionar.

Finalment, però, a causa de la pandèmia, aquest 2020 no s’ha fet correfoc per la Festa Major de Sant Miquel, que és quan la colla volia presentar el nadó. A canvi, van estrenar-lo el passat dimecres 23 de setembre en petit comitè per poder publicar un vídeo sobre la figura el dia que s’hagués fet el correfoc, és a dir, el 25 de setembre.

Ara la colla de l’Entxuscat vol fer-li una festa de bateig al nadó per donar-lo a conèixer als ciutadans de la vila. Encara no té nom, perquè el triaran els nens de la localitat. D’entre tots els noms que proposin, una comissió escollirà el de la bèstia festiva i el dia de la presentació, que es farà el mes de novembre, els nens que hagin dit el nom elegit es convertiran en els padrins de la figura.

Un projecte enriquidor

Saura explica que l’experiència de crear el nadó de l’Entxuscat ha estat molt bonica. “Ha sigut un projecte a llarg termini en què hem hagut de fer diferents campanyes econòmiques per finançar la bèstia però ha sigut molt enriquidor i a la colla hem fet molta pinya”. En aquest sentit, remarca que el procés va començar amb l’ou, que va fabricar la colla, va continuar amb el disseny de la figura (que també van fer ells) i va finalitzar en veure les diferents fases de la seva construcció al taller madrileny.

Pel que fa als portants, la portaveu de l’entitat destaca que la llista per acompanyar el drac encara està oberta (en aquests moments hi ha set nens i nenes) i espera que hi hagi molts infants més que el puguin fer ballar i puguin gaudir-ne.