Set pecats capitals pel nou Ball de Diables dels Hostalets de Pierola

Els Hostalets de Pierola (l’Anoia) ha estrenat Ball de Diables. Diumenge 11 d’octubre a les 21 hores, a la plaça dels Països Catalans, es va donar a conèixer aquesta expressió de cultura popular que s’inspira en els balls de diables tradicionals.

Els Diables de Piera i el Ball de Diables de Sant Pere de Ribes van ser els padrins del nou ball compost per una vintena d’hostaletencs d’entre 25 i 55 anys. Tots ells es van convertir en un Llucifer, dues diablesses i set diables (cada un d’ells un pecat capital) que van cremar la plaça amb maces amb forma de cep.

Durant l’acte, cada personatge va dir un vers àcid i crític amb la política municipal i, entre una intervenció i l’altra, cinc tabalers marcaren el ritme de la representació teatral. Al ball no li faltà l’àngel, que posà el contrapunt de bondat a l’immens odi de les forces del mal.

Un ball amb denominació d’origen

Tots els detalls del nou Ball de Diables dels Hostalets de Pierola han estat pensats i triats per relacionar el ball amb el municipi. Per exemple, les maces dels diables i les diablesses tenen forma de cep i fan referència a l’entorn rural de la vila.

Un altre cas és el dels vestits. Aquests han estat confeccionats per la modista Lolín Rocha, que ha posat faldilles i casaques a tots els diables i ha vestit el Llucifer amb un aire modernista: amb pantalons de pinça, armilla, capelina i barret de copa.

Cada vestit, a més, és únic i irrepetible, ja que ha passat per les mans de l’artista local Carlos García. Aquest ha utilitzat diferents motius per representar cada pecat capital. Ho ha fet amb elements relacionats amb el municipi, amb gotims de raïm i animals que viuen a la rodalia dels Hostalets de Pierola com serps, sargantanes, mantis o ratpenats.

El projecte “Tradicions” i les estrenes ajornades

El Ball de Diables s’hauria d’haver estrenat per la Festa Major de Sant Jaume, és a dir, el 25 de juliol. La pandèmia causada per la Covid-19 però, va fer canviar tots els plans. Finalment, és en plena tardor quan els habitants de la vila han pogut veure el nou ball.

L’estrena ha anat acompanyada de l’exposició titulada “Dels orígens, als Hostalets de Pierola”. La mostra, que es va inaugurar el 9 d’octubre (i va estar fins al dia 11),  tracta dels orígens dels balls de diables, de les primeres referències històriques, de la seva etapa de decadència (i de la seva recuperació) i inclou el vestuari, les maces i els complements del nou ball.

Ramon Parés, coordinador de la regidoria de Tradicions dels Hostalets de Pierola, explica que l’any 2018 l’Ajuntament va impulsar el projecte “Tradicions” per anar introduint manifestacions de cultura popular al municipi amb l’objectiu de promoure la cohesió social entre la població.

Des de llavors fins avui dia s’han creat diferents balls a la vila. Per exemple, el 2018 es va estrenar el Ball de Bastons i el 2019 el de Pastorets i el de Cercolets. En tots aquests casos, han estat diferents grups de persones els que han iniciat el procés i han parlat amb el consistori perquè aquest els ajudés a crear els balls que volien fer.

L’Ajuntament ha assessorat i ha acompanyat els ciutadans en tota la creació dels balls però sempre buscant elements propis que els fessin originals i diferents a la resta. En el cas del Ball de Diables, aquest s’ha inspirat en les colles de Sitges, Sant Pere de Ribes, l’Arboç, Tarragona, Sant Quintí de Mediona i Igualada.

(Imatges de l’exposició del Ball de Diables)