Els Diables de la Creu Alta de Sabadell impulsen una campanya de micromecenatge per finançar la creació d’una víbria

La Colla de Diables i Banyetes de la Creu Alta, amb més de 35 anys d’història a la ciutat de Sabadell, està d’enhorabona. L’entitat vol fer pública la notícia de la creació d’un element de bestiari festiu propi, la Víbria de la Creu Alta, que contribuirà a enriquir el Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i també de la ciutat. 

Sabadell és diversa en elements d’imatgeria festiva: gegants, capgrossos, dracs, gripaus i gegants de foc. Els Diables de la Creu Alta volen engrandir aquesta mostra cultural sabadellenca amb una nova icona, la Víbria, perquè ofereixi a l’entitat més participació en les activitats del barri i la ciutat.

El constructor de la nova bèstia serà en Xavi Badia del Taller La Gàrgola (@lagargola). Es tracta d’un artesà que fa més de 15 anys que es dedica a la construcció de bestiari festiu. Entre les seves creacions hi ha la Miliciana de Cervera, la bruixa i el drac de l’Aquelarre, el Drac Aimeriquet o la Bobina de Sabadell, entre d’altres.

Una de les condicions de la nova figura és que sigui portable per a qualsevol persona amb qualsevol condició física. També es pretén que la bèstia participi en activitats de foc i en altres actes en què no es pugui cremar.

De moment la forma de la nova Víbria és un secret, encara que la colla avança que estarà relacionada amb l’imaginari popular i amb petites històries i anècdotes del barri. “No ho podem evitar, la Creu Alta és part del nostre ADN”, afirmen.

La bèstia disposarà de diferents punts de foc (boca, ales, cua i extremitats), les seves mides seran de 3 m x 2 m (llarg i alt) i serà fàcilment portable per la seva lleugeresa. En aquest sentit, la colla està treballant amb el constructor perquè pesi el mínim possible sense oblidar cap detall.

Campanya de micromecenatge

El passat dilluns 9 de novembre l’entitat va iniciar una campanya de micromecenatge a través del portal Tot Suma. L’objectiu és recollir fons per fer viable el projecte de la Víbria de Sabadell. Fins ara, mitjançant subvencions, activitats i una part d’estalvi, la colla ha aconseguit una mica més del 50% del pressupost per a construir-la.

“Ens falta una última empenta per poder fer-la realitat. Necessitem superar els 3.000 €”, expliquen. Aquest és l’objectiu mínim amb el qual es podria executar el projecte, tot el que s’aconsegueixi de més servirà per destinar-ho a material (vestuari, instruments, transport, etc.) per a la Víbria.

Entre les diferents recompenses hi ha: una xapa metàl·lica amb imperdible, una samarreta i una totebag. Tots tres productes estaran impresos amb el logotip de la Víbria de la Creu Alta. També s’ofereix una ampolla de vi blanc de caves Mungust o la possibilitat de gravar el nom del mecenes a l’interior de la bèstia.

Quan estigui feta, la intenció de la colla és presentar-la en el si de la Festa Major de la Creu Alta del 2021. De moment, els membres de l’entitat estan cuidant l’ou d’on sortirà la futura Víbria. Aquest va aparèixer fa poc més d’un any al Tallaret, el casal popular del barri. Una nit, una estranya presència es va endur un dels diables i aquest va aparèixer l’endemà al costat d’un ou sense recordar res de la nit anterior. Podeu seguir la història en els següents enllaços: Episodi 1 i Episodi 2.