Sant Climent de Llobregat prepara la creació d’una nova bèstia: una femella de porc senglar

Si no podem sortir de casa a gaudir de la cultura popular, aquesta vindrà a les nostres llars. Aquesta és la principal premisa de l’Associació Cultural l’Empelt de Sant Climent de Llobregat (Baix Llobregat), que ha preparat un vídeo amb una presentació. En ell dona a conèixer el seu últim projecte, la creació d’una nova bèstia, un porc senglar femella que construirà l’escultor Carles Teixidó del Taller l’Esfera.

Diumenge 22 de novembre, a les 20.30 h, des del canal de Youtube de l’Empelt es penjarà el vídeo. Aquest comptarà amb l’aportació del constructor, que ensenyarà la maqueta de la nova bèstia i n’explicarà alguns detalls. El vicepresident de l’Agrupació del Bestiari, Jordi Mullor, farà una introducció al món del bestiari festiu. A més, la colla explicarà d’on va sortir la idea de fer la figura i quin paper tindrà en les festes del municipi.

Una bèstia amb doble funcionalitat 

Com explica el president de l’Associació l’Empelt, Àlex García-Miguel, la Porca de Sant Climent serà una figura que tindrà una doble funcionalitat. Depenent del moment serà una bèstia tranquil·la, que no llençarà foc, mentre que en altres sortides es convertirà en una bèstia amb pirotècnia que podrà participar en diferents correfocs.

La figura tindrà un paper destacat en l’Exposició de les Cireres que se celebra a mitjans de maig a Sant Climent de Llobregat. En ella des de l’any 2018 s’hi representa un espectacle basat en la Llegenda del Cirerer que explica per què Sant Climent cultiva cireres des de temps antics. La història té diferents protagonistes: els tres gegants de la vila (en Climent, la Roser i la Llúcia), els diables Fomarians i la Porca, és a dir, la nova bèstia que es construirà.

Aquesta obra de teatre, que va ser escrita en vers pel poeta Miquel Desclot, es basa en el conte de la Llegenda del Cirerer editat l’any 2016 per la colla (abans l’entitat es deia ‘Geganters i Balls populars de Sant Climent de Llobregat’ i avui dia és ‘l’Associació Cultural l’Empelt’). En l’argument la Porca és un dels personatges principals, ja que el porc senglar és l’animal que sol fer més destrosses als camps de cirerers. Al final de la història, però, no acaba essent tan dolenta.

A part de l’Exposició de les Cireres, també està previst que la Porca sigui un element que formi part del seguici festiu de Sant Climent i que, per tant, participi en els diferents actes de Festa Major.

(Foto: Mentre no hi havia la figura de la Porca de Sant Climent, l’encarregat de representar aquest animal va ser el Verro de Cardedeu / Font: Associació Cultural l’Empelt)