Llinars ja té la Mini Patufa, la versió petita de la dragona d’aigua

La Covid-19 ha provocat moltes situacions difícils, encara que en l’àmbit de la cultura popular també ha portat alguna cosa bona. Després de tants mesos tancats a casa durant el confinament, la Colla Gegantera La Patufa de Llinars del Vallès va decidir fer un obsequi als nens i nenes més petits de l’entitat. 

Els va regalar la Mini Patufa, una reproducció de la Dragona la Patufa en versió petita perquè la puguin portar infants de tres a sis anys. “A la colla tenim uns gegantons per a nens a partir de sis anys, però de sis cap avall no teníem cap element” explica el president de l’associació, Arnau Guardi.

Guardi, que també és imatger festiu, es va encarregar de fer la nova versió de la bèstia. Aquesta pesa 2,30 quilos i es porta com si fos un cavallet. La figura, feta de fibra de vidre i polièster, té els mateixos colors que la Patufa gran (verd i rosa). A diferència de la seva mare, però, no llança aigua.

Sortides i presentacions

El passat mes de juny es va presentar la Mini Patufa als nens i nenes de l’associació. “Els va encantar, alguns es van quedar parats i altres van anar corrent cap a la figura”, recorda Guardi. El que no s’ha pogut fer encara és la presentació oficial. Aquesta s’anava a fer per la Festa Major (del 4 al 8 de setembre) però la celebració es va cancel·lar una setmana abans a causa de la situació sanitària.

A partir de l’any que ve, doncs, la petita imatge festiva acompanyarà la Patufa gran en els actes en els quals aquesta participa, és a dir, per Sant Jordi i la Festa Major. Més endavant, Guardi no descarta crear-ne una altra perquè més infants tinguin l’opció de portar-la. Pensant en aquest possibilitat, l’artesà imatger ja va crear un motlle de la figura per poder-ne fer més reproduccions.

Els canvis de la Patufa

Primera Patufa que va tenir el municipi de Llinars del Vallès

La Dragona la Patufa és una figura que té un significat especial per a les veïnes i els veïns de Llinars. La bèstia d’aigua va ser construïda entre els anys 1974 i 1980 pels membres del Casal Parroquial. Originalment tenia dues ales i el cap de color blau. Era portada per dues persones i tenia el cos fet per una estructura de fusta i recobert amb una tela de quadrats blancs i blaus.

Una dècada més tard, entre el 1990 i el 1995, la Patufa es va restaurar i va rebre un canvi d’imatge. Com expliquen des de la web de la Colla Gegantera la Patufa, es va fer un cap nou, més fi i més femení, i es va instal·lar un sistema de rodes traccionades per una bicicleta al seu interior. La figura va deixar de tenir ales i va adoptar els colors actuals, és a dir, el verd al cos i el rosa al cap.

La Patufa de Llinars tal com la va restaurar el 2011 la Colla Gegantera la Patufa

Com explica Arnau Guardi, al llarg dels anys sempre hi ha hagut entitats a Llinars que han decidit fer sortir la Patufa en els actes més destacats del municipi. “Quan ets de fora no l’acabes d’entendre, però quan ho has viscut tota la vida, trobes que és bufona i entranyable“, afirma.

El tercer gran canvi que se li va fer a la bèstia va ser el 2011, quan un grup de joves, fundadors de la Colla Gegantera La Patufa, la van restaurar i la van deixar com nova. Durant la Festa Major d’aquell any va tornar a sortir i des de llavors qui se’n va fer càrrec va ser la colla gegantera que porta el seu nom.

La Patufa actual 

L’any 2016 la Patufa va deixar de sortir a causa del seu estat de conservació. Va ser llavors quan la colla va començar a parlar sobre la possibilitat de fer-ne una reproducció. Imatgeria Festiva Guardi es va encarregar d’aquesta tasca. Va aprofitar el cos de la Patufa antiga per fer el motlle de la nova i va crear el seu cap de nou per augmentar-lo de mida i fer-lo més proporcionat al cos.

Com l’anterior, l’actual Patufa mesura vuit metres de llarg i treu aigua pels orificis del nas. Aquesta, però, té noves possibilitats. Per exemple, és desmuntable i porta incorporada una petita càmera i una pantalla perquè els seus portadors, que van al seu interior, tinguin un angle de visió més gran. La reproducció va ser estrenada el 22 d’abril de l’any passat.

Reproducció de la Patufa feta per Imatgeria Festiva Guardi