Diari del Foc, un canal d’informació pels amants de la fotografia i els correfocs

La fotografia té aquest poder de parar el temps, de captar instants que sovint passen desapercebuts. Com en un correfoc: quan les espurnes envolten les bèsties, doten de sentit les seves expressions ferotges… Diari del Foc és un perfil d’Instagram de fotografia, on es poden trobar imatges com la de l’àliga Cremablat de Tremp. A la vegada, és un canal d’informació sobre totes aquelles activitats que organitzen les colles de diables i bestiari d’arreu de Catalunya.

Joan Díaz, un jove de 15 anys del Vallès Oriental vinculat al Drac de Granollers és el principal impulsor d’aquest projecte. El va començar el maig del 2019 penjant fotografies seves sobre el món del foc. A poc a poc, però, el perfil també es va anar convertint en un canal des d’on difondre informació d’aquest àmbit de la cultura popular. Precisament per aquest motiu el compte té aquest nom.

“El que ens agrada fer és que gent d’un municipi s’assabenti del que passa en altres poblacions. Hi ha molts actes interessants que la gent es perd per desconeixement, com l’Aquelarre de Cervera”, afirma Díaz. Ell cada dia li dedica una estona a aquest perfil d’Instagram. Busca informació sobre notícies que puguin interessar i activitats que organitzin les colles.

Un passatemps en un moment complicat

Diari del Foc és un perfil que actualment té més de 1.000 seguidors, la majoria dels quals els va aconseguir durant el confinament. En aquells moments tan complicats i desconcertants, Díaz va optar per preparar enquestes i fer preguntes sobre les colles de foc als seus seguidors. “Com que estàvem tancats i no podíem anar a cap acte, aquesta era una forma d’entreteniment, sobretot per a aquelles persones a qui els agrada el món dels correfocs”.

Quasi cada dia feia stories d’Instagram, ja que com Díaz explica “la gent les mira molt més que els posts i donen més possibilitats de difusió”. Per exemple, preguntava quin any van néixer bèsties com el Cabrot del Vendrell, feia tests o informava sobre quins actes supenien les colles per culpa de la pandèmia.

Un concurs sobre el món del foc

Diari del Foc també va impulsar ara fa un any un altre projecte: un concurs de fotografia. Com comenta Joan Díaz, va ser a través d’aquest concurs que va començar a veure les possibilitats que oferia Telegram com a xarxa social. “Vaig trobar que era bastant útil per a la difusió de notícies i fotografies“. I així va ser com el perfil Diari del Foc es va diversificar en dos canals, el d’Instagram i el de Telegram.

Pel que fa al concurs de fotografia, Díaz explica que va tenir bastant d’èxit. En total hi van participar al voltant de 100 persones. Cada setmana, des del mes d’octubre, s’escollia una foto. Diari del Foc i un jurat format per fotògrafs del món del foc (@festadefoc@estromito i @espurnifoc) s’encarregaven de triar-la. D’entre totes les escollides a finals d’any se’n va triar una. El passat 2019 la guanyadora va ser una imatge de la Lloba de la Madella feta per @margardesphoto.

Enguany s’ha tornat a impulsar el mateix concurs. La diferència és que com que amb la Covid-19 s’han anul·lat molts actes, s’hi poden presentar fotos de correfocs d’anys anteriors. Per presentar-s’hi només cal penjar la fotografia i etiquetar-la amb l’etiqueta #diaridelfoc20. Un dels premis és que el guanyador triï una colla i Diari del Foc s’encarregarà de fer difusió d’ella al llarg de l’any.

(Foto: Imatge d’un correfoc / Font: Facebook Diari del Foc)