Una exposició al CC Albareda explica la història del Gat Sírius i de les bruixes que l’acompanyen

Cada any, l’últim trimestre de l’any el Consell de Cultura Tradicional i Popular del Poble-sec organitza una exposició al Centre Cultural Albareda. Aquest 2020, com que els Diables del Poble-sec no han pogut fer gaires actuacions, la mostra s’ha dedicat precisament a aquesta colla. Més concretament a una secció de l’entitat: la del Gat Sírius.

Marga Arregui, membre dels Diables del Poble-sec, explica que la mostra, d’entrada gratuïta, es podrà visitar fins al dilluns 28 de desembre (consultar horaris). Aquesta estarà dividida en dos apartats. Per una banda, els visitants podran veure i llegir informació sobre el Gat Sírius. Per l’altra, trobaran exposats els vestits de les bruixes que acompanyen la bèstia en les seves sortides.

El Gat Sírius, creat l’any 2012 per l’escultora vilafranquina Dolors Sans, és una figura relacionada amb la font del Gat de Montjuïc, un element característic i popular del barri del Poble-sec. Diu la tradició que al voltant d’aquesta font s’hi reunien bruixes i s’hi organitzaven aquelarres, és per aquest motiu que cinc bruixes acompanyen el Gat.

Com assenyala Arregui, aquestes acompanyants van néixer com un grup de tres per encendre cada un dels punts de foc de la bèstia. “Amb el temps es van afegir dues bruixes més per cobrir les baixes que es poguessin produir”, comenta. Cada una d’elles, a més, té una història al darrere: hi ha la Bruixa Sarga (la cosidora), la Bruixa Sídia (la cuinera), la Bruixa Síngrid (la sàvia), la Bruixa Salaf (la del temps) i la Bruixa Titina (la de l’infern).

Primera crema en molt de temps

A part de l’exposició del Gat Sírius, titulada Cultura de focdissabte 12 de desembre es farà un altre acte al Centre Cultural Albareda. Es tracta de la festa del Solstici d’hivern. Durant l’esdeveniment, que començarà a les cinc de la tarda, es podrà veure una exhibició de l’Esbart Renaixença i diferents ballades dels Gegants del Poble-sec.

Més tard, a les 18.30 h, els Diables del Poble-sec, els Fills de satan del Poble-Sec i el Gat Sírius i les seves bruixes faran una encesa de pirotècnia davant del centre cultural en la VIII Trobada Amics Gat Sírius. En ella s’estrenarà l’última bruixa que s’ha incorporat a la colla, la del temps, mentre que la bruixa de l’infern cremarà per primera vegada amb la seva nova forca, que porta incorporada la figura d’un dimoni.

A les 20 h, per acabar, es podrà veure l’espectacle Xerrampim ofert pel grup de música Corrandes son Corrandes. Per assistir a tots aquests actes cal reservar entrada al telèfon 93 443 37 19 o bé enviar un correu electrònic a ccalbareda@ccalbareda.cat.

(Foto: El Gat Sírius acompanyat d’una de les bruixes / Foto: Facebook Gat Sírius dels Diables del Poble Sec)