Un projecte virtual que substitueix el Dinar del Brot, finalista dels Premis BEST 2020

Diumenge 17 de maig del 2020, les samarretes de la Festa de la Fil·loxera van recórrer tot el municipi de Sant Sadurní d’Anoia de manera virtual. L’associació que organitza aquesta festa, conjuntament amb l’Ajuntament, va publicar un vídeo en el qual un centenar de sadurninenques i sadurninencs es passaven la peça de roba d’un cantó a l’altre per fer-la arribar al taller de serigrafia, on un especialista estampava el nou disseny de l’edició del 2020.

D’aquesta manera l’Associació Festa de la Fil·loxera donava el tret de sortida a les festes del 2020, que cada any se celebren el 7 i 8 de setembre. En un any normal, la samarreta i el cartell s’hagueren presentat en el Dinar del Brot, el dinar popular que es fa tradicionalment a Can Mas de la Riera. El passat 2020, però, a causa de la Covid-19, l’esdeveniment es va haver de substituir per un vídeo. La iniciativa es va presentar als Premis BEST 2020 i va quedar finalista.

Com explica un dels presidents de l’entitat, Eric Rojano, “el tret de sortida de l’any era important i la veritat que vam estar molt contents“. El vídeo, que dura quasi 20 minuts, arribà a les 1.500 reproduccions el primer dia, 350 de les quals van ser durant l’estrena.

El clip es va publicar diumenge 17 de maig a l’hora de dinar perquè els habitants de Sant Sadurní veiessin la presentació mentre feien l’àpat i així “dinar a la vegada sense estar junts”, comenta Rojano. En acabar la reproducció del vídeo (que va començar a les 13 h) es va fer la tradicional tronada de cada any del Dinar del Brot. El mateix dia, l’associació també va aprofitar per fer públic el nou disseny de la pàgina web.

Diferents finalitats amb una mateixa proposta

Un dels objectius de l’entitat a l’hora de fer un vídeo pel Dinar del Brot va ser adaptar-se al context que hi havia en aquell moment. “Per evidenciar que la Covid-19 no ens aturava, era essencial que el públic sabés que presentàvem la tradicional samarreta groga i el cartell”, afirma Rojano. El copresident de l’associació afegeix que en aquells moments difícils calia fer pinya, per això “vam demanar la col·laboració de tota la vila”.

Una altra de les intencions va ser millorar la comunicació de l’associació i la seva presència a internet: “Feia temps que detectàvem algunes mancances en la comunicació corporativa de la Festa i vam decidir convertir les limitacions del confinament en un trampolí”, comenta el copresident.

El vídeo del Dinar del Brot comença amb una explicació dels orígens de la Festa de la Fil·loxera. A continuació es pot veure una cadena de vídeos en el qual els sadurninencs es passen les samarretes grogues de les passades edicions. Finalment, es presenten els nous dissenys de la samarreta i el cartell de la 39a edició del 2020.

Samarreta de la 39a Festa de la Fil·loxera, disseny d’Albert Pintado.

Cartell de la 39a Festa de la Fil·loxera, disseny de Marcel Pedrola.

(Foto de la notícia: Dinar del Brot de l’any 2013 a Can Mas de la Riera).