El Gall de Parets del Vallès, un dels primers a donar protagonisme a les dones

El Gall de Parets del Vallès, creat l’any 1997, és una de les bèsties pioneres de Catalunya en ser portada exclusivament per un grup de dones. Com la Mulassa Presumida de Vilanova i la Geltrú (1955) o la Mula de Sant Feliu de Llobregat (1987), va haver-hi un moment en la seva història en què es va decidir donar protagonisme a portadores en comptes de portadors. Sembla ser que en el cas del Gall això va ser així des del principi.

Des de la Colla de Gegants, Grallers i Bestiari de Parets del Vallès expliquen que ara fa 24 anys, quan es va crear el Gall, es va decidir que el portessin dones per tres raons. La primera d’elles és per estètica: “El cos més esvelt i petit d’una dona era més adient per fer moure i ballar el Gall”.

La segona raó és per principis: “Es volia reconèixer la dona gegantera, donar-li un paper important i destacat dins del col·lectiu, ja que fins llavors era molt masculí”.

I el tercer motiu era per iniciar les joves (i també els joves) en el rol de portadores i portadors. Com explica la colla, el Gall és una bèstia que pesa relativament poc (27 kg) i aquest és un bon motiu per convidar nois i noies d’entre 14 a 18 anys a portar imatgeria festiva.

Una emoció plena de plomes

El Gall de Parets del Vallès no tira foc. Moltes vegades va acompanyat de nens i nenes que tiren plomes al seu voltant. Arianna Juncà té 16 anys i és una de les seves portadores. Fa quatre anys que el porta i explica que el que més li agrada és veure, des de dins de la bèstia, la cara il·lusionada de la gent, dels més grans i dels més petits.

Diu que és molt maco veure com el públic s’emociona quan s’acosta la bèstia: “Fem feliç la gent portant una figura”, afirma. I això no és gens rar, ja que a Parets del Vallès el Gall té un paper protagonista.

Un dels moments més destacats és durant l’obra de teatre que es fa divendres de Festa Major, l’última setmana de juliol. Aquella nit la colla gegantera i els diables del municipi representen la llegenda de La Pedra del Diable, una història d’amor entre l’Elisenda i en Marcel. Ells dos són els gegants de Parets del Vallès i la cosa es complica quan el protagonista fa un pacte amb el diable… El Gall també surt en la representació, ja que té un paper important.

L’altre acte destacat és l’Albada del Gall que es fa l’endemà, és a dir, el dissabte de Festa Major. La bèstia surt a les 7.30 hores del matí acompanyat del seguici popular del municipi amb l’objectiu de despertar tots els veïns i veïnes del poble. 

La figura, al llarg de l’any, també ha participat en altres actes fora de la vila. Destaca la GamVerrada, una trobada de bestiari festiu en el qual les dones són les protagonistes. L’organitza des de l’any 2019 la colla de la Verreta de Tàrrega. El Gall de Parets, en aquest cas, hi va assistir en la primera edició, la del 2019.

Maria Rosa Naqui és una de les veteranes de la colla de Geganters. Des del minut u va ser portadora del Gall, encara que ara ja no ho és. Des de l’entitat es considera un honor i una gran responsabilitat poder seguir el que ella va començar.