Les Festes de Sant Josep Oriol 2021 proposen una trentena d’actes imaginatius per apropar la cultura popular

Després de molts canvis de programació, el dissabte 13 comencen les Festes de Sant Josep Oriol 2021, que s’allargaran fins al dimarts 23 de març. Ja s’ha donat a conèixer la programació, que compta amb una trentena d’activitats virtuals i presencials.

La idea del programa és conservar les activitats tradicionals de les festes però versionant-les de tal manera que es puguin fer sense problemes. Per això la majoria de les activitats han passat a les pantalles, per assegurar-se que es podran celebrar. Tot i així, davant del cansament acumulat després d’un any de festes virtuals, les propostes són molt variades i imaginatives. Des dels vídeos amb imatges d’altres anys fins al Ball de gralles amb el grup Els Quatrevents, passant per la taula rodona Colles castelleres sense castells a càrrec dels Castellers de Barcelona, el Contacontes virtual i l’ofrena floral al sant, entre més propostes a les xarxes.

Mereix especial atenció el vídeo de record del Retaule de Sant Josep Oriol, que enguany farà una aturada per donar a conèixer els secrets de la tramoia i els protagonistes que fan possible l’acte any rere any. També cal destacar el vídeo La Cercavila infantil, a casa! que s’ha preparat amb nens i nenes d’arreu que han anat enviant vídeos amb els seus gegants, bèsties i capgrossos casolans.

A banda d’aquests actes virtuals, les festes comptaran amb una activitat singular: els Atracaments d’en Perot lo lladre. Enguany seran els veïns i veïnes els que hauran d’anar a les botigues per aconseguir els tradicionals duros de xocolata. Al llarg d’aquest joc de pistes per fer en família, caldrà anar amb una cartilla a les diverses botigues participants i resoldre els enigmes que s’hi troben. Només així trobaran en Perot lo lladre, que s’amaga a la darrera botiga de la ruta.

Sobre els actes presencials, tots s’han treballat per complir les mesures necessàries en tot moment. El Pregó i Bestieses, que es faran dins la basílica, comptaran amb reserva d’entrada prèvia, mascareta obligatòria, distància de seguretat i aforament limitat al 30% del temple. Sobre la reserva d’entrades, el dijous 11 i divendres 12 s’obrirà un formulari al web www.gegantsdelpi.cat on es podrà fer la prereserva. Si la quantitat d’entrades supera l’aforament, dissabte 13 es farà un sorteig entre tots els interessats, procurant que d’aquesta manera hi hagi les mateixes possibilitats per a tothom.

Actes del 19 al 23 de març

El Pregó (dv 19 a les 20 h) anirà a càrrec de personal del CAP Gòtic: la sra. Cristina Muniesa, del servei de neteja; el sr. Borja Barrachina, del personal d’atenció a l’usuari; la sra. M. Pau Ramos, infermera; i la sra. M. Antònia Vila, metgessa de família. Serà un homenatge a la seva feina, que tan necessària és ara i sempre. Cal destacar que el ritual de l’acte comptarà amb tots els actes tradicionals: repic de campanes, toc d’inici dels Ministrers del Pi, remembrança del miracle de les monedes i ballada dels gegants originals del Pi. A més, incorpora una novetat: una tronada visible des dels terrats, balcons i finestres tot anunciant l’inici de les celebracions.

Bestieses (ds 20 a les 17 h) també serà dins la basílica i comptarà amb les ballades del Lleó amb la seva convidada: l’Àliga de la Bisbal d’Empordà, i la Mulassa de Barcelona amb el seu convidat: el Cavall Alat de Vila-seca. Es tracta de dues figures excepcionals dins del panorama festiu català, que surten en comptades ocasions de les seves poblacions i que des del dia 13 es podran visitar a la Casa dels Entremesos en una exposició.

L’endemà el barri es llevarà al so de les Matinades de grallers (dg 21 a les 8 h) des del terrat de la basílica. Més tard hi haurà l’Exposició de gegants i bèsties (dg 21 d’11 a 13 h). En aquesta ocasió, les figures convidades seran de quilòmetre zero, totes de Ciutat Vella. També hi haurà els Gegants vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes de Barcelona, en Rodanxó i la Rodanxona, que no surten habitualment fora de les dates de Carnaval i que esdevindran els Convidats d’Honor de l’acte.

Finalment, la festa culminarà dimarts 23, diada de Sant Josep Oriol, amb l’Ofici de Festa Major, que comptarà amb la tradicional ballada dels quatre gegants originals del Pi. També hi haurà repic de campanes previ i, com a novetat, una tronada.

A banda, les celebracions acolliran una taula rodona sobre Les Festes en temps de pandèmia a la Casa dels Entremesos, on diverses persones vinculades a festes barcelonines debatran sobre les celebracions realitzades el darrer any. També hi haurà un concert del departament de música antiga de l’ESMUC, emmarcat en els actes dels 700 anys del Corpus barceloní, i un seguit de jocs virtuals per a la canalla.

Al llarg dels dies de les Festes, també hi haurà el concurs fotogràfic a Instagram amb l’etiqueta #ConcursSJO21. S’hi podrà participar tant amb fotografies fetes en directe com des de casa. Les bases es poden consultar al web www.gegantsdelpi.cat