La colla Simplement Diables de Premià de Mar presenta una nova versió del Gafarró

El passat divendres 4 de juny es va estrenar una nova bèstia festiva a Premià de Mar. Es tracta d’una nova versió del Gafarró, una figura que representa aquest ocell cantaire tan popular als Països Catalans. Als premianencs, de fet, els diuen “gafarrons” en referència a aquest parent del canari.

La nova imatge, construïda per l’artista vilanoví Arnau Codina, es va estrenar en un acte amb aforament limitat en el qual van participar les dues bèsties: el Gafarró antic i el nou. Àlex Soler, cap de colla de Simplement Diables, explica que l’esdeveniment va servir per passar el relleu de l’antiga bèstia a la nova. De fet, totes dues van fer un ball conjunt. Encara que hi hagi el nou, Soler afegeix que el primer Gafarró també seguirà sortint amb l’associació.

Una peça “complexa”

Font: Instagram Taller Arnau Codina

Arnau Codina, el constructor, explica que fer aquesta peça ha estat “tècnicament molt complex” perquè havia de rendir bé en diversos aspectes: tenir les ales desmuntables per al transport, un encaix sòlid en una estructura amb rodes feta a mida, i conservar les proporcions realistes de l’ocell mantenint la resistència estructural.

La figura representa un gafarró amb les ales esteses. Té una cua que fa més de tres metres de llargada. Pesa 70 quilos i té un total de 16 punts de foc.

La colla Simplement Diables va encarregar la bèstia molt abans de la pandèmia i, amb el confinament, el seu procés de creació ha durat aproximadament dos anys. Ara, amb la figura acabada d’estrenar, ja està preparada per a nous intercanvis i actuacions.

(Foto: El nou Gafarró fet pel constructor vilanoví Arnau Codina / Autor: Rafa Rodridi)