El Lleó de Vic es recupera a partir d’un dibuix del 1664 trobat a l’arxiu episcopal

Emmig d’una gran expectació, ara farà poc més de tres setmanes, es va estrenar el divendres dos de juliol el Lleó de Vic. Es tracta de la recuperació d’una imatge festiva que havia tingut la ciutat en el passat. Com explica el portal el9nou.cat, sembla ser que la presència d’aquesta bèstia va ser habitual al seguici festiu de la capital osonenca des del 1601 al 1801, entre els segles XVII i XIX.

L’espurna que va impulsar la recuperació d’aquesta figura va venir per una descoberta que es va fer l’any 2019. Rogeret Albert, membre de la Comissió de Procuradors de Sant Miquel dels Sants i dels Geganters de Vic, va trobar a l’arxiu episcopal el dibuix d’un lleó datat del 1664 relacionat amb un encàrrec fet pel gremi de blanquers i pellaires. Es tracta de la representació més antiga que s’ha trobat fins ara d’una figura de la ciutat.

Dibuix del Lleó de Vic de 1664 / Font: Tornaveu

Quan fa dos anys, l’Ajuntament va encarregar el Lleó de Vic al Taller d’Escultura Casserras de Solsona, va demanar precísament que s’assemblés a aquest dibuix. I així ha estat. La peça, pensada per a dos portants, s’ha recuperat amb l’assessorament de Rogeret Albert. Aquesta, a més, duu l’escut de la ciutat i també una corona elaborada al taller Garreta de Vic.

Els membres de l’Associació de Veïns i Veïnes del barri del Remei són els encarrregats de portar aquesta figura que balla amb la música composta pel també remeienc i vigatà Lluís Torán.

En el següent vídeo del Canal de Youtube Quarts de Quinze podeu veure el ball d’estrena que va fer a la plaça de la Catedral amb motiu de les Festes de Sant Miquel dels Sants:

(Foto del Lleó de Vic / Autor: Joan Parera)