S’obre la convocatòria als IV Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català

Fins al 30 de setembre, entitats, organitzacions i persones que treballen en la difusió de l’associacionisme i la cultura popular a Catalunya poden presentar les seves candidatures als IV Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. Els guardons atorgaran premis d’un total de 5.000 euros en les categories entitat, programa, activitat, persona i mitjà de comunicació.

Les entitats poden presentar la seva candidatura abans del 30 de setembre del 2021, enviant al correu electrònic premis@ens.cat el formulari corresponent que trobaran al web de l’Ens.

Premis en cinc categories

Les bases dels guardons contemplen enguany cinc categories: entitat, programa, activitat, mitjà de comunicació i a la persona. Les tres primeres categories es dirimiran entre totes les propostes presentades al correu premis@ens.cat; les candidatures al mitjà i a la persona s’escolliran per elecció directa del Jurat.

Com en edicions anteriors, el Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural Català recompensarà amb 3.000 € a l’organització que hagi contribuït en la difusió de la xarxa associativa, i es valoraran aspectes com la creació de projectes singulars, la capacitat de mobilització, la repercussió, la innovació o la sostenibilitat dels projectes.

Al Premi Previsora General al Programa s’hi poden presentar aquelles entitats que hagin organitzat un programa d’activitats –festivals, cicles, temporades… –durant unes setmanes o mesos entorn un eix temàtic.  El Premi Arç Cooperativa a l’Activitat vol premiar aquells esdeveniments puntuals, d’un dia o un cap de setmana, desenvolupats arreu del territori de parla catalana. Aquestes dues categories seran recompensades amb 1.000 €.

Es mantenen també els dos altres premis per elecció directa del jurat: el Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació i el Premi Ens a la Persona, un guardó honorífic que reconeix la tasca d’una persona que hagi contribuït a vehicular, potenciar i articular l’associacionisme cultural.

A banda dels premis que s’enduran les candidatures guanyadores, totes les finalistes rebran una menció especial per part del jurat i una subscripció al Canemàs, revista de pensament associatiu i cultura popular.

La missió dels premis

La missió dels Premis Antoni Carné és premiar i prestigiar a les persones o organitzacions que treballen en l’associacionisme i la cultura popular a Catalunya i fer valdre el seu paper per la cohesió i progrés de la societat.

Després de quinze mesos de pandèmia, aquesta quarta edició dels guardons sobretot vol ser “un suport i reconeixement a tots els col·lectius del món cultural i associatiu que, en una situació que no ha estat fàcil ni senzilla, han mantingut la flama cultural ben encesa”, destaca Rosa Maria Provencio, presidenta de l’ENS.

Homenatge al fundador de l’ENS

Els premis, creats l’any 2017, són també un record i homenatge a la figura del fundador i primer president de l’Ens: Antoni Carné i Parramon, mort l’any 2015, i que va dedicar els seus esforços a dotar al moviment associatiu de prestigi i reconeixement social.

(Foto: Víbria petita de Botafocs)