El Drac de Vilanova impulsa una campanya de micromecenatge per restaurar una versió anterior de la bèstia

La colla de portants del Drac de Vilanova i la Geltrú llença a partir d’aquest mes de juliol una campanya de micromecenatge, a través de la plataforma Tot Suma, amb l’objectiu de recollir fons suficients per recuperar i restaurar el Drac del Nona.

https://www.totsuma.cat/projecte/1876/restauracio-del-drac-del-nona

Aquesta figura del Drac, que va estar en actiu entre 1982 i 1991, ha estat perduda durant 30 anys. Ara la colla de portants l’ha pogut recuperar però en un estat molt malmès. La necessitat urgent d’una restauració força costosa ha dut a la colla a demanar ajuda a tota la ciutadania.

Aquest drac va ser construït el 1982 per Josep Cardona “Nona”, el reconegut creador de gegants i figures de Mataró, i es va concebre com a rèplica de la figura que s’utilitzava fins al moment (dipositada actualment al Museu Balaguer). Es va estrenar a la Festa Major del 1982 i fins al 1990 va tenir força activitat. Però la figura es va deteriorar ràpidament i el 1991 es va canviar pel drac actual que tots coneixem, amb un canvi d’aspecte notable.

L’estat actual de la figura és molt greu, els materials estan tan deteriorats que pràcticament només l’estructura general del drac és aprofitable. Això encareix molt el projecte de restauració. Per això, la colla ha demanat una subvenció al Departament de Cultura a través de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova. No obstant això, i seguint l’esperit de la subscripció popular que ja el 1939 va permetre recuperar el drac perdut per la Guerra, caldrà la col·laboració de la ciutadania per finançar l’altra meitat de la despesa.

La restauració trigarà uns mesos, i la intenció de la colla és que Vilanova pugui tornar a veure el Drac del Nona restaurat a la Festa Major del 2022, coincidint, a més, amb el 40è aniversari de la seva estrena.

Ara per ara, per la Festa Major del 2021, es podrà visitar el Drac del Nona en el seu estat actual a l’exposició de Festa Major que es farà del 27 de juliol al 12 de setembre a La Sala.